Monday, Oct 3, 2022
HomeKultura i obrazovanjeOd 1. septembra škole će krenuti redovno, časovi će trajati 45 minuta

Od 1. septembra škole će krenuti redovno, časovi će trajati 45 minuta

Foto:valjevonadlanu.rs

 

 

Od 1. septembra škole mogu da organizuju nastavu po jednom od tri modela koja su predviđena za „doba korone“, ali će časovi, kako stvari stoje, krenuti po prvom modelu. To znači da će se u škole krenuti redovno, časovi će trajati 45 minuta a samo će jedna mera biti obavezna za sve – nošenje maske.

Ovaj model će gradovi i opštine nadalje menjati pojedinačno, sve u skladu sa epidemiološkom situacijom.

– Ono što će se desiti je potpuna decentralizacija. To znači da odluka o modelu nastave neće stizati iz Ministarstva prosvete, već će svaka školska uprava sama odlučivati o modelu nastave.

 Drugi model je da deo učenika pohađa nastavu onlajn a deo u školi, a treći model je da svi pređu na onlajn nastavu, ali to bi se primenilo samo u najkritičnijoj epidemiološkoj situaciji – navodi Jović.

Tako bi, primera radi, škole u Valjevu bi  mogle celu školsku godinu da rade redovno, a da u nekom manjem mestu, gde bi drastično porastao broj zaraženih, učenici pohađaju nastavu onlajn. Ili obrnuto.

Da će bar od 1. septembra većina krenuti sa časovima od 45 minuta, iz školskih klupa, više je nego izvesno. Čeka se samo da ovaj model početkom sledeće nedelje, bude potvrđen i na sednici Kriznog štaba za borbu prptiv korona virusa.

 Čeka se odluka kriznog štaba da nastava počne normalno. Ali, kako stvari sada stoje, a i Ministarstvo prosvete tome teži, nastava će krenuti u školama i trajaće 45 minuta – ističu  predstavnici  sindikata i Ministarstvo prosvete.

Kako je ranije  naveo i dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba, lokalnim samoupravama će se, prema broju obolelih, preporučivati i koji model nastave da primene. Beograd, Novi Sad i Niš su, recimo, stekli kolektivni imunitet pa se za škole u ovim gradovima više i ne pravi pitanje oko redovne nastave.

Međutim prosvetni radnici  ističu i da su drugi i treći model nastave doneli loše rezultate u pogledu učenja.

– Đaci su onlajn nastavu shvatili kao raspust. Meni se recimo desilo da mi se đak uključio na čas sa pecanja – priča jedan od profesora.

 

Kod osamnaestogodiš
Danas slavimo čudot
Ocenite