Tuesday, Aug 9, 2022
HomePrivredaKOMPLETAN VODIČ O NOVOJ POMOĆI DRŽAVE: 300.000 dinara za prvo dete, kupovina stana – sve na jednom mestu!

KOMPLETAN VODIČ O NOVOJ POMOĆI DRŽAVE: 300.000 dinara za prvo dete, kupovina stana – sve na jednom mestu!

 

 

Foto:valjevonadlanu.rs

 

 

Paket mera za podsticanje mladih bračnih parova na roditeljstvo najavljen je pre nekoliko dana, a sve detalje kako će koja pomoć izgledati, ako i koji su neophodni uslovi za to biće poznata uskoro.

Tačni datumi od kada će najavljene mere važiti nisu do kraja poznati, ali prema najavama konačan rasplet i sve detalje saznaćemo u januaru, kad bi prema rečima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju trebalo sve da se nađe u skupštinskoj proceduri.

Da bi došlo do toga iz ovog Ministarstva su naveli da mora doći do izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici o čemu će odlučivati poslanici u Skupštini Srbije.

Mnogo detalja već sada je poznato kada je reč o tri najavljene mere: povećanje roditeljskog dodatka za prvo, odnosno drugo dete, 20.000 evra za mlade parove pri kupovini stana i pomoć studentima sa decom za polaganje ispita.

Pomoć 1: Kupovina stana

Kome je namenjena?

Pomoć pri kupovini stana namenjana je kako je naveo predsednik Srbije Aleksandar Vučić mladim bračnim parovima na početku bračnog života i stvaranja porodice.

Kako izgleda pomoć i koji su uslovi?

Reč je o novcu koji bi država mladim parovima dala bespovratno. Biće to direktan poklon od 10 do 20 hiljada evra koji će im značiti mnogo ukoliko žele da zasnuju porodice. Bila bi im to i direktna motivacija da što pre izađu iz roditeljske kuće. A, da bismo sprečili različite vrste zloupotreba, žena bi bila nosilac prava vlasništva – rekao je juče predsednik Aleksandar Vučić.

foto:valjevonadlanu.rs

Upravo tih deset do dvadeset hiljada evra, danas i jeste „kamen spoticanja“ u rešavanju stambenog pitanja mladih širom Srbije. Za razliku od ranijih godina, kada mladi najčešće, ili nisu imali stalan posao, ili su imali zasnovan radni odnos ali i nedovoljno visoku zaradu da bi uzeli kredit, danas mnogi ove uslove za kredit ispunjavaju.

Računica, koliko bi najavljena državna pomoć od deset do dvadeset hiljada evra značila i više je nego jasna. Ukoliko kao primer uzmemo stan od 60 kvadrata (koliko mladi bračni parovi koji planiraju porodicu najčešće i priželjkuju da kupe) i cenu od 1.300 evra (za koju se u proseku može naći pristojan kvadrat u svim većim gradovima Srbije), učešće za kredit bi iznosilo 15.600 evra. To je dakle 20 odsto, koliko banke i najčešće traže.

Kada bi taj iznos dobili od države, to bi praktično značilo da svaki mladi bračni par gde bar jedan od njih ima stalan posao i platu od oko 70.000 dinara, ispunjava uslov za dobijanje stambenog kredita. Ukoliko mu je plata manja, a partner ima stalan posao, kod banke je takođe moguće dobiti kredit, a zahvaljujući takozvanom spajanju zarada.

Zaključak je dakle, da mladi bračni parovi od kojih bar jedan zarađuje oko 60.000 dinara, uz pomenutu pomoć države, vrlo lako može i kupiti stan.

Pomoć 2: Roditeljski dodatak

Kome je namenjena?

Pomoć u vidu roditeljskog dodatka namenjena je kao i do sada svim porodiljama koje dobiju prvo, drugo, treće ili četvrto dete. Eventualne promene bi mogle da se dese i za majke koje dobiju blizance, odnosno trojke.

 

Pronađen dvanaestog
BATUT:"VAKCINACIJA D
Ocenite