мај 28, 2024
Valjevo

Aero Alarm:“Vazduh prethodne nedelje zagađen, opasan po zdravlje“

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

 

Valjevo dočekalo sv. Nikolu u zagađenom vazduhu, opasnom po zdravlje i život. U ponedeljak, utorak, četvrtak, subotu i nedelju vazduh u Valjevu imao ljubičast indeks “veoma
loš”. U sredu izuzetno zagađenje sa indeksom kvaliteta vazduha “izuzetno loš”.

Petak crveno, vazduh “loš”.

Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu nedelju zabeležena je u sredu, 15.12.2021. kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10 u vrednosti od 79,19 μg/m3 i PM2,5 u iznosu od 76,51 μg/m3.

Istog dana u 19 časova zabeležene su rekordne maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 162,89 μg/m3 za suspendovane PM10 čestice i maksimalna satna vrednost od 149,95 μg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Svakog
dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje
uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).

Na dan 20.12.2021. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2021. godine zabeleženo ukupno 141 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 μg/m3), što je više od trostrukog prekoračenja u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.
Građani nisu dobrodošli da odlučuju o raspolaganju javnim budžetom, smatra Savet za čist
vazduh u Valjevu. Lokalna vlast postiže slabe rezultate u primeni mera za smanjenje
zagađenja vadzuha u Valjevu, rekli su učesnici Ankete o čistom vazduhu.

Izvor:„Aero Alarm“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X