март 29, 2024
Valjevo

Kakvo nas vreme očekuje za Novu godinu? Meteorolog objavio najnoviju prognozu!

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

 

Zima počinje danas u 16 sati i 59 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ iz Beograda.

Na dan početka zime, obdanica je najkraća, a noć najduža.

 

Tog dana, Sunce u Srbiji izlazi u 7.12, a zalazi u 15.59, što znači da će obdanica trajati 8 sati i 47 minuta, a noć 15 sati i 13 minuta.

Kako se podseća, 21. decembar je 355. dan u 2021. godini koja, kao prosta, ima 365 dana.

Marko Čubrilo, poznati meteorogolog, objavio je na svom profilu na Fejsbuku najnoviju vremensku prognozu.

– U utorak i sredu promenljivo oblačno uz sunčane intervale, suvo ali hladno. Jutarnji minimum od -7 do -2, na planinama koje su pokrivene snegom i do – 17 stepeni Celzijusa. Tokom dana maksimum od -1 ponegde na istoku regiona do oko +6 na zapadu i jugozapadu – napisao je Čubrilo:

– Od četvrtrka počinje promena sinoptike koja nas uvodi u period osetno toplijeg vremena. Sa razvijanjem jake anticiklonalne blokade daleko na severu u prostoru od Grenlanda do Islanda hladan prodor kreće preko Skandinavije, zapadne Evrope i Velike Britranije do zapadnog Atlantika gde uslovljava seriju jakih ciklogneza. U toplim sektorima tih ciklona istočno od Alpa strujaće osetno topliji vazduh sa jugozapada.

Čubrilo najavljuje da bi od 29.12 do 02.01. očekuje jače zahlađenje, a osim toga i prolazan sneg i u nizijama. 

– Razvoj sinoptike pred sam kraj ove i početak sledeće glodine još nije jasan ali ima dosta indicija da u tom periodu treba očekivati zaokret ka osetno hladnijoj sinoptici, na šta trenutno upućuju i dugoročni proračuni velikog dela prognostičkih modela (GFS, ECMWF, GEM, BCC) koji imaju signal za hladan i snežan januar.

Narednih nekoliko dana još zimsko vreme, a Božić po gregorijanskom kalendaru protiče u znaku južine i povremene kiše – zaključio je Čubrilo.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X