април 25, 2024
Valjevo

Svet na ivici velikog rata! Da li će planeta ostati bez struje i gasa?

Podelite post:

Foto: Shutterstock, Ilustracija

Minulu godinu pamtićemo po tome što koronavirus nije posustao, uprkos kampanji vakcinacije u celom svetu, ali i po tenzijama između Rusije i Zapada, koje su planetu dovele ponovo u situaciju u kojoj je bila tokom Kubanske raketne krize 1962.

Godinu za nama pamtićemo svakako po pandemiji koronavirusa, koja drugu godinu nije posustala uprkos kampanji vakcinacije u čitavom svetu, ali i po tenzijama između Zapada i Rusije. Na kraju godine svet se ponovo našao na ivici velikog sukoba, u sličnoj situaciji kakva je bila tokom Kubanske raketne krize 1962.

Osim toga, prošlu godinu ćemo upamtiti i po prvim turističkim putovanjima u kosmos, američkom povlačenju iz Avganistana posle 20 godina, odlasku Angele Merkel u penziju, ali i po mnogim prirodnim katastrofama, koje su posledica globalnog zagrevanja.

Kampanja vakcinacije

Vakcinacija protiv koronavirusa, počela je krajem decembra 2020, a u godini za nama doživela je pun zamah. Do kraja aprila već je bilo vakcinisano milijardu ljudi. Međutim, pola tih doza dato je u SAD, Kini i Indiji. Do sada je sa dve doze vakcinisano 48,3 odsto svetske populacije, odnosno 3,77 milijardi ljudi. Problem je u tome što su skoro sve te doze date u bogatim zemljama, dok siromašne nemaju dovoljno vakcina ni za prvu dozu. Osim toga, u mnogim zemljama kampanja imunizacije naišla je na otpor kod miliona ljudi širom sveta, te su tako održavani protesti protiv vakcinacije i antikorona mera.

Uz sve to, pojavili su se i novi sojevi koronavirusa, od kojih je svaki bio smrtonosniji od prethodnog, sve do poslednjeg, omikrona, koji je blaži nego sve dosadašnje varijante, ali mnogo zarazniji od svih. Naučnici se nadaju da je sa pojavom omikrona pandemija počela da ulazi u svoj kraj.

Odlazak Angele Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel, čelična lejdi Evrope, povukla se u političku penziju posle 16 godina na vlasti. Bila je prva žena koja izabrana na mesto kancelara od ujedinjenja Nemačke i izborila se za mesto lidera cele EU. U oktobru 2018. povukla se sa mesta šefice Hrišćansko demokratske unije (CDU), kad je i najavila da se više neće kandidovati za kancelara. Na izborima 26. septembra njena CDU je izgubila, a novi kancelar je postao Olaf Šolc iz Socijaldemokratske partije (SPD).

Rusija dala ultimatum SAD

Ruski predsednik Vladimir Putin dao je ultimatum NATO i SAD 15. decembra. On traži da NATO prestane više da se širi na istok Evrope, da se vrati na granice na kojima je bio 1997, kad je potpisan sporazum između Alijanse i Rusije. Putin zahteva da se SAD i NATO pravno obavežu da ni Ukrajina ni bilo koja bivša republika SSSR nikad neće ući u zapadni vojni blok. Ukoliko njegovi zahtevi ne budu ispunjeni, Putin je zapretio ratom.

Energetska kriza

Mediji navode da je direktor Federalne mrežne agencije Nemačke Johen Homan izjavio da agencija nije dobila dokumentaciju koja je neophodna za nastavak procesa sertifikacije „Severnog toka 2“ i da će se proces nastaviti kada ona bude dostavljena.

Prema njegovim rečima, posle odluke nemačkog regulatora pitanje će razmotriti Evropska komisija, tako da odluka o „Severnom toku 2“ neće biti doneta u prvoj polovini sledeće godine.

Ovo je samo jedan u nizu događaja koji potvrđuje da se energetska kriza u Evropi zahuktava, te postoji realna strah da će doći do sukoba koji mogu da dovedu do nesagledivih posledica!

U Srbiji preminulo  12.688 ljudi,među njima mnogo poznatih ličnosti koje su nas napustile.

Napad na Kapitol

Blokada Sueckog kanala

Lukašenko prizemljio avion

Poplave u Evropi u kojoj su najmanje 242 osobe su stradale, od kojih 196 u Nemačkoj.

Turisti u kosmosu

Amerika se povukla iz Avganistana

Umro princ Filip

Tornado u SAD

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X