април 16, 2024
Valjevo

Danas u 13 sati blokade na pojednim mestima u Srbiji

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

Savez ekoloških organizacija Srbije pozvao je juče građane da blokiraju puteve u ponedeljak, 3. januara, u 13 sati na tri sata pod sloganom „Znamo da ne damo“, u znak protivljenja projektu kompanije Rio Tinto za iskopavanje litijuma kod Loznice.

U SEOS smatraju da projekat ostaje jer su tako shvatili reči predsednika Aleksandra Vučića da projekat Jadar stoji i da se nigde pomerati neće.

 Podsetimo, posle više vikend blokada puteva, povučeni su Zakon o eksproprijaciji kao i promene prostornog plana Loznice, koji su dovođeni u vezu sa projektom.

Predsednik Srbije tvrdi da se u narednih godinu dana dok ne uradi studija uticaja na životnu sredinu sa projektom kopanja litijuma neće ništa dešavati. Ekolološki aktivisti pak traže da se se od toga jasno odustane.

Nebojša Petković iz inicijative Ne damo Jadar, za Danas je ranije, na pitanje da li očekuje pomoć od Ekološkog ustanak i Akcije koje se i same bore protiv Rio Tinta, odgovorio da ne traže niti očekuju pomoć od političkih partija.

– Nek samo pozovu narod da izađe na blokade bez stranačkih obeležja – rekao je Petković.

Upitan šta posle 3. januara, odgovaro je da sledi 8. pa 15.

– Nećemo se zaustaviti na tome. Sad nema nazad pošto se Vučić izjasnio da neće da izbriše projekat Jadar iz prostornog plana Loznice – naveo je on.

Blokade SEOS podržavaju Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute, Akcija Nebojše Zelenovića i Ne davimo Beograd. NJihovi predstavnici su ranije za Danas rekli, da oni čekaju da prođe rok 7. januar – Božić, koji su dali vlasti da odustane od projekta Jadar, i da nastavljaju borbu.

SEOS su osnovala udruženja Ne damo Jadar (Gornje Nedeljice), Marš s Kolubare (Valjevo), Suvoborska greda (Pranjani), Eko brigada Jagodina (Jagodina), Neko brine za Levač (Rekovac) i Zaštitimo Dobrinju i okolinu (Dobrinja). SEOS je osnovan 30. oktobra 2021. i u saradnji sa timom ekološke kampanje Marš sa Drine.

Miran Pogačar u ime Savez ekoloških organizacija Srbije objavio je na društvenim mrežama poziv na nastavak blokada i spiskak lokacija gde će one biti ogranizovane. Na spisku je i London, gde bi trebalo da se okupe pripadnici dijaspore.

Okvirni spisak lokacija za protest:

– Gornje Nedeljice

– BrezjakNovi Sad

– raskrsnica kod Futoške pijacePožega

– put Požega/ Kosjerić u mestu PesakUžice

– Zlatiborski put kod Ložioničkog mostaPreljina

– kod pešačkog mostaŠabac

– novi most na SaviLondon

– ispred kancelarije Rio TintoVrnjci – kružni tokVrbas – kod Vitala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X