март 29, 2024
Valjevo

Aero alarm: U 2021.godini 152 dana zagadjenog vazduha u Valjevu

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

Protekla nedelje zagađen vazduh u Valjevu. U 2021. godinu ukupno zabeleženo 152 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine,navodi se u nedeljnom izveštaju Aero alarma:

“U novogodišnjoj noći vazduh u Valjevu opasan po zdravlje. Cela protekla nedelja sa zagađenim vazduhom. U ponedeljak i četvrtak indeks kvaliteta vazduha je bio u crvenom, “loš”, utorak, subota i nedelja u ljubičastom, vazduh “veoma loš”. Sreda i petak sa indeksom kvaliteta “izuzetno loš”. Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu nedelju zabeležena je u petak, 31.12.2021. kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10  u vrednosti  od 174,69 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 148,80 µg/m3. Istog dana u 17 časova zabeležene su rekordne maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 290,20 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice i  maksimalna satna vrednost od  267,84 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).

Na dan 2.1.2022. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2021. godine zabeleženo ukupno 152 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), što je više od četvorostrukog prekoračenja u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

Valjevci prethodnu 2021. godinu udisali zagađen vazduh čitavih 152 dana. Nova 2021. godina dočekana bez Plana kvaliteta vazduha. Podaci neistiniti, projekcije nerealne, pokazatelji besmisleni u Odluci o budžetu za 2022. godinu.“

Ovaj dokument je nastao u okviru realizuje „Aero Alarm“ koju već dve godine sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“ iz Valjeva.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X