март 28, 2024
Valjevo

Matić: 5G mreža važna za industriju, državi od aukcije 150 miliona evra

Podelite post:

Ilustracija/valjevonadlanu.rs

 

Aukcija za dodelu frekvencija za 5G mrežu u Srbiji očekuje se polovinom ove godine, a ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da je ranije planove vezane za ovaj posao poremetilo izbijanje pandemije korona virusa pre dve godine.

„Nadam se da ćemo ove godine prvo doneti neophodna zakonska rešenja i novi Zakon o elektronskim komunikacijama, a da ćemo posle toga ući u aukciju spektra za 5G mrežu“, rekla je Matićeva,prenosi Tanjug.

Dodaje da je, ipak, još rano govoriti o načinima i konkretnim rešenjima u vezi sa uvođenjem ove mreže i konkretnim detaljima.

O tome će se, ističe ona, razgovarati i na javnoj raspravi koja će biti organizovana na ovu temu.

„Mi smo i pre dve godine, kada je počelo da se radi na ovom projektu, sarađvali sa međunarodnim organizacijama, institutima, u želji da našu javnost na adekvatan način edukujemo o 5G mreži i da se razbiju neke zablude koje su o njoj postojale. U raspravi koja nam sledi trebalo bi da učestvuju stručni ljudi, naučnici, inženjeri i da odgovore na razne spekulacije u vezi sa posledicama primene ove mreže, te da se postigne društveni koncenzus o ovom pitanju“, navodi ministarka.

Dodaje da je jedna od zabluda bila da je ova mreža izazvala Covid-19, a kao netačnu je navela i tvrdnju da 5G mreža izaziva veće zračenje.

To je, kaže Matić, netačno iz jednostavnog razloga jer ona podrazumeva veći broj baznih stanica, a u tom slučaju je opseg manji, a zračenja koja postoje su minimalna i u dozvoljenim granicama.

Prema njenim rečima, važno je znati da je 5G ili mreža pete generacije izuzetno značajna pre svega za industriju, a ne građane i da svoje maksimalne kapacitete ispoljava upravo u poljoprivredi, zdravstvu, saobraćaju, logistici, prevozu, auto-moto industriji.

„Namenjena je prevashodno industriji i omogućava mnogo brži prenos podataka nego 4G mreža, koja je više komercijalna i usmerena na građane“, ističe ona.

Govoreći o ekonomskim aspektima ovog projekta, navodi da aukcija 5G mreže donosi veliki priliv sredstava u republički budžet, a procena je da bi prodaja 5G spektra ojačala državnu kasu za oko 150 miliona evra.

Reč je, naravno, o velikoj sumi novca, ali  ističe da je, od priliva velikog novca, još značajnije da operateri koji uđu u ovaj posao, mrežu na terenu izgrade kako treba, da bi ona stvarno funkcionisala i postigla rezultat koji se od njenog uvođenja očekuje.

„Radi se o ogromnim ulaganjima koja očekuju mobilne operatere i to ne samo u delu koji se odnosi na kupovinu licence nego i na ulaganja u izgradnju mreže na terenu“, zaključuje ministarka Tatjana Matić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X