април 25, 2024
Valjevo

REFERENDUM U SRBIJI! Izlaznost do 10 časova 3,61 odsto!

Podelite post:

Fotoilustracuja

Jutros u sedam časova otvorena su biračka mesta za glasanje na republičkom referendumu o promeni Ustava, u delu koji se odnosi na pravosuđe. Građani će svoje pravo moći će da ostvare na nešto više od 8.000 biračkih mesta, koja se zatvaraju u 20 časova.

Šta sadrži Akt o promeni Ustava?

Akt o promeni Ustava sadrži konkretne amandmane kojima se predviđaju promene u oblasti pravosuđa sa ciljem da se obezbedi veća nezavisnost sudstva i sudija, kao i samostalnost i odgovornost javnih tužilaca.

 

Amandmani predviđeni Aktom o promeni Ustava odnose se samo na pravosuđe i njima se ne menjaju drugi delovi Ustava.

Tok referenduma

Republička izborna komisija obavestiće javnost o toku referendumskog izjašnjavanja na pet konferencija za novinare.

 

RIK je najavio da će pres konferencije biti održane u pet redovnih termina – u 10, 12, 14, 16 i 18 sati, a po potrebi će organizovati i vanredne konferencije za novinare.

Referendumski dan pratiće i Crta, koja će kao domaća posmatračka misija, održati dve redovne konferencije za medije – prvu u 16.30 i potom posle zatvaranja glasačkih mesta i prebrojavanja glasova, posle 21.30.

Poštovanje epidemioloških mera

Prema uputstvu RIK-a, u skladu sa epidemijskim merama, na glasačkim mestima za referendum obavezno je nošenje maske.

 

Na glasačkom mestu treba obezbediti razmak od najmanje jednog i po metra između članova glasačkog odbora, kao i svih drugih lica koja imaju pravo da borave na glasačkom mestu.

Članovi glasačkog odbora dužni su da nose zaštitne rukavice koje treba povremeno da dezinfikuju i po mogućnosti menjaju.

Glasač je dužan da privremeno skine zaštitnu masku dok mu se ne utvrdi identitet na osnovu odgovarajućeg dokumenta.

Ako građanin boluje od korone, ima simptome te bolesti ili mu je određena mera karantina, članovi glasačkog odbora sve radnje za glasanje obavljaju ispred ulaznih vrata stana, odnosno kuće u kojoj boravi osoba koja glasa.

Glasač oboleo od korone ne sme da ima direktan kontakt sa glasačkim materijalom i može da glasa isključivo uz pomoć pomagača koji umesto njega preuzima i predaje glasački materijal poverenicima glasačkog odbora, uključujući i odgovarajući identifikacioni dokument, navedeno je u uputstvu RIK.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X