март 28, 2024
Valjevo

RIK napravio presek:Mala izlaznost na referendum,većina glasala „ZA“

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

 

 

RIK  je sinoć,nakon 23 sata saopštila preliminarne rezultate za promenu Ustava u oblasti pravosuđa  sa DA glasalo  je 61,84 odsto birača, a protiv,sa NE 37,10 odsto, saopštila je večeras Republička izborna komisija na osnovu 34, 68 odsto obrađenih glasačkih mesta.

Presek je napravljen sinoć u 22.30 časa.

Broj nevažećih glasačkih listića je 1,04 odsto.

Na obrađenim glasačkim mestima glasalo je 555.338 birača.

Na osnovu 98 odsto obrađenog uzorka, “za” potvrđivanje Akta o izmenama Ustava Republike Srbije na referendumu je glasalo 57,4 odsto građana upisanih u birački spisak, dok je “protiv” glasalo 41,6 odsto, saopštila je Posmatračka misija Crte.

Statistička greška sa intervalom poverenja od 95 odsto iznosi +/- 2,4 odsto. Nevažećih listića je bilo 1 odsto.

Na glasanje na referendumu izašlo je 29,6 odsto građana upisanih u birački spisak. Statistička greška sa intervalom poverenja od 95 odsto iznosi +/- 1,3 odsto.

Kako su saopštili iz Crte, obrađeno je 98 odsto od ukupnog broja glasova.

Pravo glasa na referendumu imalo je ukupno 6.510.323 građana upisanih u birački spisak, a glasalo se na 8.150 glasačkih mesta u Srbiji ne računajući glasačka mesta u inostranstvu i zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Nepravilnosti različitog tipa zabeležene su na četiri odsto glasačkih mesta. Takođe, Posmatračka misija Crta ocenjuje da je bio loš kvalitet spovođenja procesa glasanja, koji se ogleda u nepravilnoj pripremi glasačkih mesta i povredi procedura za glasanje van glasačkog mesta.

Na značajnom broju glasačkih mesta – skoro 30 odsto – prilikom otvaranja nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora, što ukazuje na nedovoljnu pripremljenost organa za sprovođenje izbora.

Zabeležena su i dva slučaja pritiska na posmatrače Crte, čime su oni onemogućeni da prate tok glasanja na tim mestima.

Nepoznate osobe, koje su neovlašćeno boravile na glasačkom mestu, su vređale i zastrašivale posmatrače. Crta je odlučila da sa jednog glasačkog mesta povuče posmatrača.

Glasanje u Valjevu

Gradska izborna komisija (GIK) u Valjevu nema podatke o izlaznosti niti o rezultatima glasanja na 118 biračkih mesta u Valjevu. Kako je Kolubarskim.rs rečeno u GIK, „rezultati sa glasačkih mesta se skeniraju i šalju u Beograd, tačnije u Republički zavod za statistiku Srbije“.

Prema nezvaničnim informacijama u Valjevu je na na referendum izašlo oko 29 posto građana upisanih u birački spisak, oko 56 posto građana se izjasnilo „ZA“, dok je oko 43 posto zaokružilo „NE“. Pravo glasa na referendumu ima ukupno 76.047 građana Valjeva upisanih u birački spisak, a glasalo se na 118 mesta.

Kako nam je rečeno u Gradskoj izbornoj komisiji, zvanični rezultati referenduma u Valjevu biće poznati u utorak kada  Republička izborna komisija na usvajanje prosledi izveštaj.

Zabeležena jedina nepravilnost bila je na biračkom mestu broj 6 u Osnovnoj školi „Sestre Ilić“, gde je sat vremena kasnilo otvaranje biračkog mesta zbog bolesti predsednika biračkog odbora, tako da je glasanje na tom biračkom mestu bilo produženo do 21 čas.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X