март 28, 2024
Valjevo

Zaštitnik građana: „Lekovi za podizanje estrogena na listi lekova koji se izdaju na recept“

Podelite post:

Foto/ilustracija valjevonadlanu.rs

Zaštitnik građana saopštio je da je, po njegovoj preporuci, Republički fond za zdravstveno osiguranje Srbije na listu lekova koji se izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja uvrstio lekove za podizanje nivoa estrogena, nakon što deset godina nisu bili u prometu, a koji su neophodni za očuvanje zdravlja trans žena i drugih žena koje imaju nizak nivo estradiola.

Centralna komisija za lekove je krajem decembra 2021. godine obavestila Zaštitnika građana da su nadležni organi u potpunosti postupili u skladu sa dobijenim mišljenjem sa preporukama, odnosno da je ta komisija donela odluku da se na Listu D Liste lekova stave estradiol amp. 10 mg i estradiol valerat tbl. 2 mg za indikaciju predloženu od strane Republičke stručne komisije za transrodna stanja.

Upravni odbor RFZO je doneo Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o Listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja kojim su, pored pored ostalih lekova na Listu D liste lekova stavljena i ova dva leka, navela je Centralna komisija za lekove.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X