март 29, 2024
Valjevo

Protest Kreni-Promeni „Valjevo i Srbija nisu na prodaju“

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

 

Na Gradskom trgu u Valjevu, u organizaciji Kreni – Promeni, održan je protest pod nazivom Valjevo nije na prodaju. Zahtevi su  jedinstveni,zabrana istraživanja i eksploatacije bora i litijuma. To znači, zabrana istražnih bušotina bora i litijuma nadomak Valjeva i u celoj Srbiji, kao i na području Jadra, uz poštovanje zakona Republike Srbije.

Više stotina Valjevaca, od kojih je većina bila na platou ispred Gradskog trga i u Karađorđevoj ulici, podržali su obraćanje Valjevca, pisca i akademskog slikara, Luke Tripkovića.

Svi građani su pažljivo slušali precizno objašnjenje inženjera rudarstva, Aleksandra Uroševića o štetnim posledicama iskopavanja bora i litijuma, odnosno, trovanju ne samo zemljišta, već i vazduha, zbog isparenja. Taj proces je uporedio sa uništavanjem Kartagine od strane Rimljana koji su, nakon paljenja grada, zasolili zemljište – na tom području posledice su i dalje uočljive, a slično bi mogla dočekati i  lepa valjevska dolina,  navodi Urošević.

Svoja iskustva i o svim problemima sa kojima se sada suočavaju, prisutnima su ispričali žitelji Popučaka, knjižarka, Ivana Mijailović i Cvetko Jovanović iz Lukavca gde su u okolini njihovih imanja vršene bušotine i koji osećaju zdravstvene tegobe jer je kasno saznao da je voda u zaseoku gde živi zagađena zbog obližnje istražne bušotine koja se nalazi na zamlji koju je njegov bivši komšija prodao. Očekivao je da država zaštiti osnovna prava svojih građana,navodi Cvetko Jovanović.

Zatim  se obratio dr. pravnih nauka, Savo Manojlović, predstavnik udruženja Kreni – Promeni, organizatora protesta “Valjevo nije na prodaju”,koji navodi: Država mora da zaštiti svoj narod !

Savo Manojlović krajem prošle godine doktorirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, pitali smo za pojašnjenje o pravima i obavezama u procesima spornih istraživanja ruda bora i litijuma na teritoriji Srbije.

“Suština je da mi tražimo, kao građani, vladavinu zakona. Mi nismo pleme gde treba da verujemo “proročici” na mestu predsednice vlade. Dakle, mi tražimo da ono što važi za Rio Tinto – važi i za Euro Litijum, ono što važi za Jadar – da važi i za Valjevo. Dakle, mi tražimo jednakost pred zakonom, pravnu državu, normalne ljude koji neće biti bahati prema građanima. Mi njih plaćamo.”

Na više lokacija u Srbiji je označeno kao pogodno za istražne radnje Euro Litijuma?

„Tako je. I to je sada nelogično obrazloženje: mi smo, navodno, oterali Rio Tinto, ali ćemo pustiti sada nekog drugog da kopa. To znači da oni nisu iskreno oterali Rio Tinto i planiraju da ga vrate. Ili mu nameštaju penal, pa da mu daju odštete, novcem poreskih obveznika.“

Na pitanje,da li te kompanije imaju pravo da tuže državu,ogovorio je :

“Srbija treba da dokazuje da bi to iskopavanje bilo ekološki štetno i, u tom smislu, onda ne treba da se plati odšteta. Međutim, ključni problem je što naši zvaničnici to ne rade, nego oni, umesto da se ponašaju kao zastupnici Srbije, i predsednik i premijerka i ministri, oni se ponašaju kao da zastupaju interese Rio Tinta.”Potpisan je dokument sa Velikom Britanijom?

„Jeste i on govori o investicijama,to znači da oni mogu da rade,dobiju dozvole po važećim zakonima i po ekološkim standardima.Mnogi nezavisni naučnici iy Srbije ukazuju da se ekoločki standardi nepoštuju več krše. Problem je i kad krši pojedinac a ovde vlada krši, vlada obezbeđuje i krši zakone i odredbe,odnosno ne poštuje zakone.

Da se vlada pridržavala tih ekoloških zakona, mi ne bismo došli dovde. Pošto mi ne verujemo vladi, mi tražimo da to zabrani. Znači, ako treba  bilo šta da se plati, to je odgovornost zvaničnika države Srbije a ne građana !“Izborne ripreme za republičke izbore počele  su i zakazane za početak aprila. Koji je stav „Kreni – Promeni“na predstojećim izborima?

“Mi nećemo učestvovati kao politički pokret, ili stranka, na izborima. Naravno, izbori su neophodni u demokratiji, kao i političke stranke ili pokreti. Dakle, mi tražimo da se ovo pitanje reši, pa mogu da idu na izbore i neće nas se rešiti. Znači, mi ćemo ovu temu dizati tokom celih izbora, na bilo koji način. I ako misle da je ovo tema koja vuče na dno, njihovo je da li će odvezati, i sebe, i Srbiju, od ove teme,” rezimira doktor pravnih nauka, Savo Manojlović iz pokreta “Kreni – Promeni” nakon protesta “Valjevo nije na prodaju”, zaključio je Savo Manojlović.

Večeras 3.februara je zakazan  naredni protest u 19 sati, ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X