април 19, 2024
Valjevo

Privrednici traže besplatnu aplikaciju za fiskalizaciju

Podelite post:

U ponedeljak je bio poslednji dan za prijavu poreskih obveznika za subvencije za prelazak na novi model fiskalizacije.

Ministar finansija Siniša Mali pozvao je privrednike da ne čekaju 1. maj i poslednji trenutak za prelazak na novi sistem, jer produženja roka neće biti.

Kako bi predočili zahteve za odlaganje primene Zakona o fiskalizaciji i Zakona o elektronskim fakturama, predstavnici udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ i „Računovodstvene komore Srbije“ sastali su se juče sa predstavnicima Ministarstva finansija i Poreske uprave.

“Na jučerašnjem sastanku još jednom smo ponovili naše primedbe i šta bi trebalo uraditi kako bi Zakon o fiskalizaciji bio primenjiv. S obzirom na najave da će fiskalizacija biti potpuno besplatna, u skladu sa tim tražimo da se obezbedi besplatna aplikacija preko Poreske uprave koju će privrednici moći da koriste bez mesečnih i jednokratnih troškova. To nam je ključni zahtev i veoma je bitan naročito za one delatnosti koje nemaju potrebu da svakodnevno izdaju veliki broj fiskalnih računa. Zbog toga je nelogično izlagati ih mesečnim troškovima”, kaže predstavnica udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“.

Kako objašnjava naša sagovornica, na sastanku su ponovili zahtev da se šifra delatnosti 85.5 (ostalo obrazovanje) isključi iz fiskalizacije i podržali zahteve Računovodstvene komore Srbije po pitanju usklađivanja Zakona o fiskalizacijii Zakona o elektronskim fakturamasa ostalim zakonima, pre svega Zakona o računovodstvu i Zakona o PDV-u, gde postoje određene neusklađenosti.  

“Mislim da smo iskoristili priliku da još jednom pojasnimo naše zahteve, koji su logični i nema razloga da se ne primene u praksi. Smatramo da vreme krize nije vreme za uvođenje novih opterećenja privredi koja je već u problemu, i to je jedan od razloga zahteva za odlaganje”, ističe Amon.

Ova dva udruženja tražila su i  izbacivanje posrednika iz Zakona o elektronskom fakturisanju i da sistem pređe sa e-uprave na Poresku upravu zbog zaštite podataka o ličnosti.

Predstavnicima Poreske uprave skrenuli smo pažnju da je loša i ekonomski pogrešna praksa vršiti represiju prema legalno registrovanim privrednim subjektima i da smatramo da PU ne čini dovoljno napora kako bi se suzbilo crno tržište. Akcenat je na neprihvatljivoj kaznenoj regulativi koja se, kršeći princip srazmernosti, koristi da bi se živi biznisi zatvarali na 15/90 dana i visokim kaznama i za najmanje prekršaje, ne uzimajući u obzir suštinu prekršaja i ekonomsku moć privrednog subjekta, dok su istovremeno kazne za neregistrovanu delatnost minorne i nema konkretnih aktivnosti na suzbijanju iste jer previsoki nameti teraju sve više poslova u sivu zonu”, navode u udruženju “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije”.

Kako napominju iz udruženja, sada sve zavisi od druge strane, odnosno od Ministarstva finansija.

“Ako budu usvojili naše primedbe i rešili ih brzo i efikasno, onda nema problema da sistem počne sa funkcionisanjem u predviđenom roku. Međutim, ako ne mogu da se reše ovi problemi koje smo naveli do tog roka onda je definitivno neophodno pomeriti rokove”, zaključuje u udruženju “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije”.

Foto:Pixabay.com

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X