април 23, 2024
Valjevo

Savez 90/Zelenih Srbije: Trajno rešiti problem pasa lutalica i drugih napuštenih životinja

Podelite post:

Problem pasa lutalica i drugih napuštenih životinja je jedan od problema kojem Savez 90/Zelenih Srbije, pridaje veliki značaj, jer je to i ekološki, ekonomski i društveni problem kojem se mora pristupiti pažljivo i odgovorno kako bi se pronašlo održivo, humano i sistemsko rešenje.

„Grad Beograd se dugi niz godina bori sa ovim problemom, ali ne smemo zanemariti ni činjenicu da i u gradovima i opštinama širom Srbije  raste broj napuštenih kućnih ljubimaca, pre svega zbog zanemarivanja i neodgovornog ponašanja vlasnika, koji bi trebalo da vode brigu o svom ljubimcu do kraja  njegovog života. Nasuprot tome, oni nakon određenog vremena često napuštaju svoje ljubimce koji su do tada bili kod njih i tako doprinose stvaranju problema sve većih razmera. Tako ljubimci ostaju prepušteni sami sebi u borbi za goli život, ulica postaje njihov dom. Dosta njih nije sterilisano, što uzrokuje dodatne probleme nekontrolisanog razmnožavanja i dovodeći do porasta broja postojećih lutalica na ulicama gradova. Odbačene životinje zbog surovih uslova žive jedva nekoliko godina i većina njih skoro čitav svoj životni vek provedu na ulici. Umiru od gladi, bolesti, smrzavanja ili stradaju u saobraćaju“, navedeno je u pisanoj izjavi Saveza 90/Zelenih Srbije..

Povećanje porasta populacije napuštenih životinja na ulicama za posledicu ima pregršt dodatnih ekoloških, zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih problema kao što su: napadi pasa na građane,širenje zaraznih bolesti među životinjama, kao i zoonoza (besnilo, ehinokokoze), naknada štete za ujede, raznošenje otpada i zagađenje sredine.

U rešavanju problema pasa lutalica i drugih napuštenih životinja, prednjače Holandija, Nemačka i Austrija koje primenjuju model: uhvati-steriliši-vakciniši-čipuj-vrati. Savez 90/Zelenih Srbije podržava taj model i smatramo da je najefikasniji način borbe protiv povećanog broja pasa lutalica primenom mera sterilizacije, koja bi trebalo da bude finansirana od strane Republike Srbije. Sterilizacija je najefikasnija mera kojom se smanjuje broj napuštenih životinja na ulicama i sprečava njihova nekontrolisana reprodukcija. Vraćanje na lokaciju je neophodno zbog čuvanja mikrostaništa od naseljavanja drugih pasa.

„Da bismo problem napuštenih životinja približili građanim, moramo raditi na podizanju svesti kroz obrazovanje i informisanje vlasnika pasa i građana o odgovornom držanju pasa i mačaka, kao i o njihovim zakonskim obavezama. Neophodno je stimulisati i razvijati svest kod građana, da umesto kupovine, daju prednost najhumanijem načinu zbrinjavanja, udomljavanju i usvajanju napuštenih životinja. Takođe verujemo da bi se pooštravanjem kaznene politike za neodgovorne vlasnike ljubimaca znatno smanjio broj lutalica na ulicima Beograda. Neophodno je i jačanje kapaciteta kroz izgradnju infrastrukture  i prihvatilišta za smeštaj životinja kojima je ugrožen opstanak na ulici jer su suviše mlade ili stare, kao i pasa koji su ujeli“, naglašavaju u Savezu 90/Zelenih Srbije.

Uspostavljanjem održivog rešenja za problem pasa lutalica i drugih napuštenih životinja rešili bi se mnogobrojni problemi. Zato težimo da nam cilj bude nulta populacija pasa lutalica, jer ćemo uz kontrolisanu reprodukciju smanjinjiti broj neželjenih pasa i mačaka na javnim površinama. Povećala bi se bezbednost građana i smanjio broj ujeda, kao i manji iznos  sredstava za odštetu koja se izdvajaju iz budžeta. Smanjilo bi se zagađenje, sprečilo širenje zaraznih bolesti životinja kao i zoonoza.

Savez 90/Zelenih Srbije ističe da svaka lokalna sredina ima svoje uslove i specifičnosti, i zato je neophodno da se sagleda i analizira postojeće stanje. Nakon toga bi trebalo pristupiti izradi Strategije i Programa kontrole i smanjenja populacije pasa lutalica i drugih napuštenih životinja koji bi trebalo da primenjuje svaka opština u Srbiji. Zato je neophodno da državni i lokalni organi zajedničkim radom uz saradnju sa udruženjima za zaštitu životinja, ulože napore kako bi se primenilo najbolje moguće i dugotrajno rešenje.

Savez 90/Zelenih Srbije

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X