март 29, 2024
Valjevo

Šta je D-dimer, kada se proverava i koji simptomi ukazuju na tromb?!

Podelite post:

Foto:Arhiv

 

D-dimer postao je popularna analiza tokom epidemije korona virusa. Strah od tromoboze koja može da se javi nakon preležanog kovida naterao je ljude da proveravaju ovu vrednost krvi čak i onda kada za tim realno nema potrebe.

Ova analiza, kako kažu lekari, radi se kada postoje simptomi da bi u telu mogao da nastane krvni ugrušak ili tromb, ističući da je sada došlo do predominacije te analize u okviru kovid infekcije.

– Veoma je važno reći da to ne znači uvek da je došlo do tromba i da nužno znači piti lekove. D-dimer je protein koji se normalno javlja kada se razgrađuje krvni ugrušak i on nikada nije na nuli.Postoje i određene fiziološke, normalne stvari kada je on povišen poput trudnoće, maligniteta, povreda i zarastanja rana. Tako da D-dimer ne znači nužno bolest – kažu doktori.

Stanja koja mogu da ukažu na povišeni D-dimer i kada se treba javiti lekaru jesu iznenadna pojava kratkog daha, lupanja srca, otoka nogu, topla noga na određenom mestu.

Analizu D-dimera nikako ne treba da radimo samostalno, već isključivo u komunikaciji sa lekarom. Povišen D-dimer sam za sebe ne znači ništa, to je znak pored puta da treba da nastavimo sa daljom dijagnostikom da bismo možda došli do određene dijagnoze i lečenja. Sam rezultat se ne leči – kžu doktori.

Kada je reč o povišenom D-dimeru tokom kovid infekcije, doktori  kažu da će se kako bolest prolazi i D-dimer smirivati.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X