март 28, 2024
Valjevo

Mihajlović: Energetski sektor u Srbiji, bez obzira na otpore, mora da se menja

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

 

Srbija mora da radi na svojoj energetskoj bezbednosti i gradi nove kapacitete, bez obzira na otpore i strah koji postoji uvek kad se dešavaju velike promene, rekla je Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„Niko ne kaže da obnovljivi izvori energije (OIE) treba da bude dominantni izvor, niti će uvođenje novih kapaciteta u sistem biti preko noći, ali moramo da menjamo strukturu energetskog miksa, bez obzira na otpore. Srbija je jedina zemlja u svetu koja duže od tri decenije nije izgradila nijedan elektroenergetski kapacitet i to mora da se menja“, rekla je ona za TV Prva.

Govoreći o izradi nacionalnog integrisanog plana za klimu i energetiku i nove strategije razvoja energetike, navela je da Radna grupa odlučuje o predlozima scenarija koji će biti i predmet široke javne rasprave, u kojoj će svi građani moći da učestvuju.

„Na poslednjoj sednici radne grupe za integrisani plan bilo je 58 učesnika i nastavićemo da radimo sa onima koji ne koče promene u energetskom sektoru. O tome neće odlučivati ni direktor Srbijagasa, niti oni koji su doveli do kolapsa u elektroenergetskom sistemu“, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, o tome da li će Srbije imati u narednim decenijama termoelektrane kao jedini izvor ili će menjati strukturu energetskog miksa i imati i obnovljive izvore i gasne elektrane, uključujući nuklearne elektrane odlučivaće svi – struka, akademije, fakulteti, nevladin sektor, građani.

„Bez obzira na sve otpore i strah koji postoji kod nekih, promene u energetici će se desiti i nema povratka na staro“, zaključila je Mihajlović.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X