март 28, 2024
Valjevo

Prosečna plata da li je dovoljna za letovanje u predsezoni za dve osobe?!

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

 

Bliži se proleće, tu su i prpreme za godišnje odmore. Velika su očekivanja od predstojeće turističke sezone, kako u regionu tako i u omiljenim destinacijama građana Srbije, pre svih Grčkoj i Turskoj.

S obzirom na to da je ova delatnost prilično pogođena zbog ograničavanja putovanja i raznoraznih uslova koje su turisti morali da zadovolje ne bi li uživali u nekom letovalištu, izgleda da se vraća tračak nade za bolje dane i veći broj gostiju u odmaralištima.

U Crnoj Gori se nadaju ozbiljnim prihodima ukoliko pandemija bude pod kontrolom i ako se stabilizuje politička situacija, rekao je nedavno predsednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović. On je podsetio da već dve godine turistički poslenici trpe posledice korone i političke nestabilnosti u zemlji.

„Sve to ‘udara’ po nama. Ajde da nas puste da ove godine sami pripremimo sezonu“, kažu iz agencije Mina.

Istovremeno, Hrvatska je ocenjena kao šesta destinacija za odmor Evropljana, pre svega Poljaka, Francuza i Austrijanaca.

Ipak, građani Srbije se po navici, ili po „debljini novčanika“, pre opredele za predsezonu u Grčkoj ili Turskoj

foto-valjevonadlanu.rs

Odmor za svačiji džep

Na sajtovima turističkih agencija već su se pojavile ponude – cenovnici, letovanja u predsezoni, ali i sezoni. Kako je zvanična minimalna plata u Srbiji 35.000 dinara, a zvanična prosečna zarada iz novembra iznosi 69.000 dinara, ove godine uživanje na nekoj od plaža jeste ili može da bude još jedan udar na kućni budžet.

Na primer, termin od 11. do 22. juna na Eviji (Grčka) košta 149 evra po osobi. U tu cenu je uračunat samo smeštaj, i to za rezervacije do 15. marta. U zavisnosti od hotela mogu se pronaći i aranžmani od 109 evra. Termin nedelju dana ranije je još jeftiniji, te se može letovati za samo 85 evra po osobi. Jul i avgust su skuplji, raspon cena je od 150 do 215 evra.

Letovanje za dve osobe u najjeftinijem aranžmanu koštalo bi 170 evra (plus prevoz, koji može da iznosi još toliko). Na to treba dodati hranu, dnevne troškove – sladolede, sokiće, alkoholno piće, voda, te bi jedna prosečna plata mogla da podmiri odmor u predsezoni, mada je uvek dobro imati koji dinar ili evro više.

U svakom slučaju, ako vam tokom odmora nije problem da spremate hranu i idete u nabavku u neki od hipermarketa, možete sebi priuštiti „jeftinije“ letovanje.

Još jedan primer dolazi nam od našeg sagovornika koji je računicu izveo na osnovu iskustva iz prethodnih godina. Kako kaže, letovanje na Tasosu od polovine do kraja juna u sopstvenoj režiji može da košta i do 2.000 evra. Četvoročlana porodica, ukoliko ide svojim autom, do ovog ostrva trebalo bi da napuni rezervoar gorivom tri puta, smeštaj u proseku košta 700 evra, a dnevni troškovi za 12 dana u mestu idu do 500 evra.

S druge strane, odmor u pravom smislu te reči košta znatno više, i nije široko dostupan. Ukoliko želite avionski prevoz, all inclusive, u sezoni, hotel srednje kategorije, dolazimo do cifre od nekoliko stotina evra. Mada, tročlana porodica može da odmori i za 1.650 evra, i to u periodu od deset dana krajem jula i početkom avgusta, odnosno u jeku sezone.

Izabrali smo u Turskoj kao primer hotel na 18 kilometara od poznatog letovališta Kemer. U cenu koju smo pomenuli uključen je avionski prevoz, sve takse, smeštaj, tri obroka plus užina, hotelska plaža, bazen…

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X