април 19, 2024
Valjevo

Srbija se priprema i za najgori scenario!

Podelite post:

Foto:AP/Photo

 

Predsednik Vučić sazvao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Strahuje se da bi zapadni centri moći mogli da izazovu sukobe u BiH i na Kosovu!?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je za danas vanrednu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, koja je počela u 10 sati ,na kojoj će se raspravljati o krizi na istoku Evrope i o eventualnim problemima koje bi otvoreni ratni sukob Ukrajine i Rusije mogao da izazove u našem regionu.

Ukrajina je na ivici ratnog sukoba, javljaju sve svetske agencije. SAD i NATO uporno ponavljaju da je samo pitanje dana kada će Rusija „izvršiti agresiju“, dok iz Moskve poručuju da ne planiraju nikakav napad, ali da ne mogu i neće mirno da gledaju dok se nad Rusima na istoku Ukrajine „sprovodi genocid“.

U toj i takvoj situaciji, dok se čitav svet suočava sa opasnošću od izbijanja novog, velikog globalnog rata, Srbija mora da se pripremi i za onaj najcrnji, „ne daj Bože“ scenario. Kako kažu upućeni, nije isključeno da bi neki centri moći mogli pokušati da ovaj trenutak iskoriste za izazivanje sukoba u Bosni i na Kosovu ne bi li tako završili svoje prljave poslove na Zapadnom Balkanu!?!

Sve je to blizu

Predsednik Srbije je pred sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da Ministarstvo spoljnih poslova pažljivo, iz minuta u minut, prati sva dešavanja u Ukrajini.

– Građanima Srbije nedavno je preporučeno da razmotre napuštanje te zemlje. Ako bude trebalo, mi ćemo pomoći u izmeštanju našeg stanovništva iz tog regiona… Sve se nadam da se to neće dogoditi, da neće doći ni do kakvog rata ili sukoba. Takav sukob bi doveo do kolapsa u čitavom svetu, pre svega ekonomskog kolapsa. Srbija bi u tom najcrnjem scenariju bila bezbedna, mi ćemo uvek imati i dovoljno hrane i dovoljno energenata. Mi ćemo da se provučemo najbolje što budemo mogli. Teško da ćemo, u slučaju nekog velikog rata, živeti kao bubreg u loju, ali proći ćemo bolje nego drugi, to mogu da garantujem – rekao je Vučić i dodao da će Srbija poštovati međunarodno pravo.

– Od mene niko nije tražio da Srbija menja bilo kakav stav o Ukrajini ili Rusiji. Svi znaju naš stav, on je principijelan i zasniva se na čvrstom i doslednom poštovanju međunarodnog prava – naglasio je Vučić.

Petrušev donosi informacije o plaćenicima sa Kosova i iz BiH koji ratuju u Ukrajini

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kazao je da se plaćenici iz zemalja Zapadnog Balkana regrutuju za rat u Ukrajini.

 Plaćenici se tamo regrutuju za vojne konflikte koje podstiče SAD. Imamo informacije da su militanti sa Kosova, iz Albanije i iz Bosne i Hercegovine regrutovani kako bi izbacili Rusiju iz balansa, što uključuje i njihovo slanje u Donbas. Radimo na tome da potvrdimo te informacije – rekao je Lavrov za Raša tudej.

Komentarišući njegove reči, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da nema informacije da li psi rata sa KiM odlaze u Ukrajinu, i naglašava da službe rade na tome.

 Narednih dana u Beograd stići će šef ruskih obaveštajnih službi Nikolaj Petrušev, od kojeg će naše službe tražiti takve informacije – istakao je Vučić.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik smatra da izjavu Sergeja Lavrova treba shvatiti ozbiljno.

– Lavrov sasvim sigurno to ne bi izjavio da ne poseduje informacije o tome. Zatražiću od bezbednosnih službi u BiH da se ta informacija proveri i o svemu obavestiti javnost. Ukoliko se potvrdi tačnost navoda ministra Lavrova, prema tim licima će biti preduzete sve neophodne zakonske mere – istakao je Dodik.

Kako je najavljeno, sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom  predsedava šef države, počelo danas u deset sati, a prema rečima profesora Fakulteta bezbednosti Zorana Dragišića, vrlo je važno to što je državno rukovodstvo Srbije svesno komplikovane situacije u svetu.

 Očekujem da će se danas definisati konkretna politika koju će Srbija voditi u narednom periodu, naravno, u zavisnosti od toga kakav se scenario bude dešavao u Ukrajini. Jer nekome može delovati da se to dešava negde daleko, a zapravo je u geopolitičkom smislu mnogo bliže nego što se misli. Uticaj tih dešavanja može se vrlo lako preneti i na nas – kaže Dragišić.

Profesor, ističe da bi za Srbiju moglo biti loše ukoliko se Rusi odluče na neki „proksi“ sukob, odnosno ako pokušaju da sukob sa granica Ukrajine premeste u drugi region.

– Neko bi možda mogao pokušati da eventualno izazove neke probleme na Kosovu ili u BiH, u Republici Srpskoj… Da naprave sukob izvan svojih granica kako bi relaksirali tamošnju situaciju, a tako bi opet zadržali za sebe poziciju sile koja se nešto pita. To bi moglo biti vrlo opasno po nas ukoliko bi Rusi delovali po tom scenariju. Rusija bi mogla pokušati da sukob prebaci na Balkan ili na Bliski istok, na bilo koju drugu lokaciju udaljeniju od svojih granica – kaže Dragišić.

Opasnost od izazivanja sukoba na Balkanu, konkretno u BiH, vidi i predsednik Centra za obnovu međunarodnog prava Goran Petronijević. On podseća da je veliki broj džihadista koji je dovučen u BiH da ratuje na strani Bošnjaka devedesetih godina, ostao u Federaciji.

– U međuvremenu se i više od sto najradikalnijih pripadnika Islamske države vratilo na Kosovo i u BiH sa sirijskog ratišta. To predstavlja veliku opasnost i „bure baruta“, koje se odnekud finansira sa idejom da se aktivira kada zatreba. Ubeđen sam da oni predstavljaju „spavače“ koji u jednom trenutku, po nalogu sa strane, mogu da izazovu krvave sukobe. Država o tome mora da vodi računa – rekao je Petronijević.

Trajaće dugo

Stručnjak za bezbednost i međunarodne odnose Orhan Dragaš kaže da će se, hteli mi to ili ne, događaji iz Ukrajine neminovno odraziti i na naš region. Kada je reč o Balkanu, Rusija će, veruje Dragaš, smanjiti zainteresovanost i svoj angažman.

 Rusija je sve svoje političke, diplomatske i propagandne resurse sada fokusirala na Ukrajinu, koja je za nju područje od najvišeg prioriteta. Balkan to nije. Nestabilnost oko Ukrajine potrajaće dugo, tako da će Rusija na duži rok glavninu svojih potencijala vezati za taj region, a njena zainteresovanost za Balkan će opadati. Ona već sada opada… To „povlačenje“ Rusije iz balkanskih otvorenih pitanja biće onoliko brzo koliko se brzo bude dešavala ukrajinska kriza. Jednostavno, Rusija nema dovoljno resursa da u isto vreme igra važnu ulogu i u Ukrajini i na Balkanu, a Zapad je pokazao da to može i to bi moglo biti opasno – upozorava Dragaš, koji dodaje da je veoma važno da Srbija sačuva svoju dosadašnju principijelnu poziciju.

– Podsetiću da je Srbija imala važan diplomatski angažman na samom početku ukrajinske krize, još 2015. godine kada je predsedavala OEBS-om i bila veoma aktivna u traženju i u primeni političkih rešenja za tu krizu – naglašava Dragaš.

Srbija uvećala robne rezerve Kupujemo naftu, ulje, šećer…

Srbija je pre tačno deset dana, 11. februara, vanredno naručila robne rezerve zbog konflikta između Rusije i Ukrajine i potencijalne ratne pretnje za celu Evropu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će se za tu namenu obezbediti novac bez ugrožavanja stope javnog duga.

– Cene svih sirovina na svetskom tržištu idu u nebo. Ipak smo u prednosti nad ostalim zemljama koje još ništa nisu počele da kupuju. Srbija je nabavila dovoljno energenata, nafte, mazuta, osnovnih namirnica – rekao je Vučić.

Iz Ministarstva trgovine poručuju da Srbiji ne preti nestašica hrane.

– U narednom periodu biće povećan nivo zaliha za tri meseca za sve proizvode: za energente, pšenicu, kukuruz, šećer, ulje, dok će za pojedine proizvode koje uvozimo, kao što su pirinač, pasulj i so, količine biti uvećane i za više od tri meseca – kažu iz Ministarstva.

Izvor:Informer

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X