април 19, 2024
Valjevo

Novootvoreni pozivi i programi podrške privredi

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

 

Oržana je sednica „Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Valjevo“ na  kojoj su predstavljeni “Novootvoreni pozivi i programi podrške privredi”.

Privrednicima se obratio predsednik,Parlamenta privrednika, Mačvanskog i Kolubarskog okruga – Dragoslav Nikolić, privrednik i vlasnik firme „Royal satelit“  iz Loznice, koji je pozdravio sve prisutne i najavio dnevni red, subvencije za privredu i predstavnike iz Ministarstva privrede, Fonda za razvoj Republike Srbije, Agencije za osiguranje i finansiranje izoza. Gde je odgovorao i na pitanja novinara. Da li i manji privredni subjekti  imaju pravo da apliciraju da na otvorene konkurse, dakle, mala (mikro) preduzeća, pored velikih privrednih subjekata, gde je kazao,da svi mogu učestvovati na konkursima kao i početnici u poslovanju, žene preduzetnice i mladi, i za razvojne programe.

Ministarstvo privrede pokrenulo je novi ciklus podrške mikro, malim i srednjim preduzećima, i za sada su raspisana tri poziva – za početnike u poslovanju, žene preduzetnice i mlade, i za razvojne programe.

Najavili su da će uskoro biti raspisani i konkursi za program za nabavku opreme i po prvi put, program investicionih kredita.

Prva ciljna grupa su oni koji su najslabiji, oni kojima je podrška najpotrebnija, a to su početnici u poslovanju.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović govorila je o tome ko može da se prijavi, pod kojim uslovima i na koje iznose preduzetnici mogu da računaju.

“Kod njih smo opredelili 150 miliona dinara samo za ovaj deo bespovratnih sredstava. Uslovi su identični kao što su bili i uslovi prošle godine. Dakle, 30 odsto odnosno 40 procenata iznose bespovratna sredstva zavisno od toga gde je lociran privredni subjekt”, rekla je ona.

Pored ovog programa, od prošle godine, na inicijativu ministarke privrede pokrenut je program koji je posebno usmeren na žene preduzetnice i na mlade do 35 godina.

To je važno da naglasimo, kaže Obradović Jovanović, da žene ne moraju da budu do 35 godina, zbog naslova programa ponekad ima malo zabune.

Prema njenim rečima, Ministarstvo privrede svoje druge programe bazira, pre svega, na podršci preduzećima koja se bave proizvodnjom, prerađivačkoj industriji, dok su ovi programi otvoreni za početnike i iz sektora usluga i iz veoma širokog dijapazona delatnosti.

Treći program koji smo raspisali u ovom paketu je razvojni program i to je program koji je usmeren ovom drugom delu privrede, znači oni koji su stariji malo, posluju znači duže na tržištu i on je usmeren na podršku za investicije, dodala je ona.

“Kada kažem investicije, mislim na nabavku nove proizvodne opreme, mislimo na ulaganje na izgradnju novih proizvodnih kapaciteta i ono što bih posebno naglasila, sredstva ovog programa mogu da se koriste i za unapređenje energetske efikasnosti, odnosno uvođenja alternativnih oblika proizvodnje električne energije – konkretno solarnih panela što se pokazalo prošle godine kao veoma interesantno”, istakla je Obradović Jovanović.

Odgovarajući na pitanje kada se očekuje raspisivanje drugih programa među kojima i program za nabavku opreme, koji je za privrednike najatraktivniji, Katarina Obradović Jovanović kaže da se trude da uvek raspisuju programe u isto vreme i da imaju godišnje cikluse tako da privrednici mogu da računaju na stabilnu podršku, prvo za započinjanje a kasnije za razvoj poslovanja.

Pomoćnica ministarke privrede kaže da je u ovoj godini ukupno iz budžeta Ministarstva privrede za programe podrške preduzetništvu opredeljeno dve i po milijarde dinara, što su zapravo sredstva koja se koriste za ovaj bespovratni deo.

“Imajući u vidu da su svi naši programi kombinacija bespovratnih sredstava i kreditne podrške bilo Fonda za razvoj ili banaka, najmanje četiri puta će biti veći iznos ukupnih investicija odnosno vrednosti projekata koje ćemo moći da podržimo. Pored toga, za novi program investicionih kredita koji ćemo realizovati sa EIB planirano je dodatnih 90 miliona evra koji će biti na raspolaganju u prvim mesecima 2022. godine i koji za sada treba da ponude privrednicima ono što je jako retko na tržištu, a to su zapravo investicioni krediti sa ročnošću do 12 godina i sa povoljnim kamatnim stopama”, objasnila je ona.

“I pored toga, kao što sam spomenula za program opreme ove godine ćemo imati još 10 miliona evra iz bespovratnih sredstava EU tako da će program opreme ove godine biti najveći do sada”, zaključila je Katarina Obradović Jovanović.

Ministarstvo privrede raspisalo je tri javna poziva, na osnovu kojih će se privrednim subjektima staviti na raspolaganje 600 miliona dinara bespovratnih sredstava za podsticanje preduzetništva kroz tri programa podrške – razvojne projekte, započinjanje poslovanja i podršku ženama preduzetnicama i mladim. Sva tri programa realizuju se kao kombinacija bespovratnih sredstava i povoljnih kredita Fonda za razvoj, tako da će ukupna vrednost podržanih projekata biti višestruko veća.

U okviru Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022. godini Ministarstvo je opredelilo 350 miliona dinara bespovratnih sredstava. Reč je o kombinaciji bespovratnih sredstava, koja čine do 20 % investicije, odnosno do 30 % za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i povoljnog kredita Fonda za razvoj, namenjenih za projekte proširenja proizvodnih kapaciteta.

Za početnike u poslovanju Ministarstvo je obezbedilo 150 miliona dinara bespovratnih sredstava. Program je, takođe, kombinacija bespovratnih sredstava, koja čine do 30 % investicije, odnosno do 40 % ukupne investicije za privredne subjekte iz nerazvijenih lokalnih samouprava i povoljnog kredita Fonda za razvoj, a namenjeni su za projekte nabavke opreme, adaptacije poslovnog prostora i pokrivanje operativnih troškova u početnom periodu poslovanja.

Program za podršku ženama preduzetnicama i mladim preduzetnicima koji su početnici u poslovanju se sprovodi u 2022. godini, nakon uspešnog pilot programa u 2021. godini. Kroz program je opredeljeno 100,0 miliona dinara bespovratnih sredstava, namera je da se pruži podrška u poslovanju ženama i mladim do 35 godina starosti, koji predstavljaju posebno osetljivu ciljnu grupu preduzetnika. Program predstavlja kombinaciju bespovratnih sredstava, koja čine do 35 % investicije, odnosno do 45 % ukupne investicije za privredne subjekte iz nerazvijenih lokalnih samouprava i povoljnog kredita Fonda za razvoj.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X