март 29, 2024
Valjevo

Majke od danas mogu da podnesu zahtev za pomoć do 20.000 evra

Podelite post:

Foto ilustracija: Skynews,pixabay

 

Svi zainteresovani roditelji koji su stekli pravo mogu od 1. marta 2022. godine da podnesu zahteve za ostvarivanje prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević kaže da je usvojenom Uredbom propisano da pravo na novčana sredstva može ostvariti majka za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, a izuzetno, u slučaju smrti majke deteta, pravo može ostvariti i otac deteta pod uslovom da prvi put stiče u svojinu kuću ili stan na teritoriji Republike Srbije.

Po prijemu zahteva, jedinica lokalne samouprave zahteve za ostvarivanje prava sa potrebnom dokumentacijom dostavlja nadležnoj komisiji koja donosi rešenje o dodeli novčanih sredstava za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta.

Vlada za svaku budžetsku godinu donosi posebnu odluku kojom utvrđuje iznos novčanih sredstava za ostvarivanje prva na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta.

Odlukom za 2022. godinu maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti za ove namene je 20.000 evra.

Potrebno je naglasiti da broj dece kao ni godine starosti majke koja konkuriše nisu uslovi za dobijanje ove vrste pomoći. Bezobzira koje je dete po redu majka koja se porodi ove godine ispunjava uslov za podnošenje zahteva.

Svaka majka dobiće tako priliku da država preuzme 20 odsto ulaganja u nekretninu, dok se taj iznos povećava na 50 procenata učešća ako su u pitanju devastirana područja, što je trenutno slučaj sa 23 opštine, a do maksimalnog iznosa od 20.000 evra.

Za konkurisanje za dodelu sredstava potrebno je obezbediti tehnički opis sa popisom radova i predmerom i predračunom koji je overen od strane odgovornog projektanta. Isti uslovi važe za gradnju u ostalim lokalnim samoupravama za 20 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće.

Novac se može dobiti i za kupovinu kuće ili stana u visini od 20 odsto vrednosti nepokretnosti koju je procenio nadležni poreski organ, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X