март 19, 2024
Valjevo

Održana 54. sednica Gradskog veća

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

Na 54. sednici Gradskog veća koja je održana danas, prihvaćena je Odluka o pokretanju inicijative za proširenje područja slobodne zone „Šabac“ na područje grada Valjeva, a na osnovu dostavljenog pisma o namerama privrednog društva „Bizerba“ d.o.o. Beograd, u kome je iskazano interesovanje da posluju u režimu slobodne zone, u okviru slobodne zone „Šabac“, površine 11.80.00 ha, koja je u vlasništvu ovog privrednog društva i nalazi se u okviru Privredne zone u Valjevu. Proširenje slobodne zone „Šabac“ na područje grada Valjeva ima za cilj ekonomski razvoj Valjeva, kroz povećanje konkurentnosti grada, unapređenje poslovnog ambijenta stvaranjem dodatnih uslova za jačanje postojećih i privlačenje novih investicija, povećanje obima proizvodnje roba i usluga, zapošljavanja, transfera savremenih tehnologija i slično.

Utvrđena su rešenja o imenovanju direktora JKP „Toplana“ i JKP „Vodovod“. Na mestu direktora „Toplane“, imenovan je Janko Gagić, diplomirani matematičar iz Valjeva, na period od 4 godine, dok je na mesto direktora „Vodovoda“, imenovan Ivan Filipović, diplomirani ekonomista iz Valjeva, takođe na period od 4 godine.
Utvrđena su rešenja o davanju saglasnosti na programe rada Ustanove za fizičku kulturu „Valis“, Centra za socijalni rad „Kolubara“, Centra za kulturu, Narodnog muzeja, Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“, Moderne galerije, Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića“, Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“, Zavoda za zaštitu spomenika i Međuopštinskog istorijskog arhiva i to za 2022. godinu, kao i godišnji plan rada za 2021/2022. godinu PU „Milica Nožica“ Valjevo.

Gradsko veće prihvatilo je program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za grad Valjevo za 2022. godinu, kao i Pravilnik o kriterijumima i postupku za dodelu i korišćenje podsticajnih sredstava u poljoprivredi.

Članovi Gradskog veća su prihvatili Odluku o pristupanju grada Valjeva u članstvo Udruženja „Pokret za decu Tri plus“ iz Čačka, a u cilju obezbeđivanja finansijskih olakšica pri kupovini robe i pružanju usluga u porodicama sa troje i više dece, kako bi se poboljšao materijalni položaj navedenih porodica.

Utvrđena je odluka o izmenama Odluke o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji grada Valjeva. Naime, Muzička škola „Živorad Grbić“ Valjevo otvara izdvojeno odeljenje osnovne muzičke škole u Osečini i dopisom se obratila Skupštini grada Valjeva za zahtevom za izmenu odluke o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji trada Valjeva.

Imajući u vidu da će nastava biti dostupna deci sa teritorije opštine Osečina, ali i okolnih sela, nesumnjivo je da će otvaranje izdvojenog odeljenja osnovne muzičke škole doprineti unapređenju obrazovanja, kulture i kreativnih sposobnosti dece sa tog područja, ali i kulturnog potencijala same sredine.

Prihvaćena je Odluka o izmenama metodologije za utvrđivanje troškova priključenja grejnih instalacija objekta tarifnog kupca toplotne energije na sistem daljinskog upravljanja.Takođe, prihvaćena je Odluka o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta grada Valjeva za 2021. godinu.

Utvrđena je Odluka o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora JKP „Polet“ Valjevo.Članovi Gradskog veća utvrdili su program za rad Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Valjeva za 2022. godinu.

Prihvaćena je Odluka o dodeli bespovratnih sredstava krajnjim korisnicima za sprovođenje mera energetske efikasnosti. Ovom odlukom vrši se dodela bespovratnih sredstava krajnjim korisnicima za korišćenje mera energetske efikasnosti po javnom pozivu za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama, stambenim zgradam i stanovima za 2021. godinu.

Članovi Gradskog veća razmatrali su rešenje, u kome se odbija prigovor „Elektordistribucije Srbije“ d.o.o. Beograd, ogranak Valjevo, kao nesnovan, a koji se odnosi na lokacijske uslove.

Utvrđena je Odluka o poveravanju poslova na izgradnji, održavanju i rekonstrukciji objekta javnog vodovoda u 2022. godini, kao i rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o cenama za izgradnju, održavanje i rekonstrukciju objekta javnog vodovoda i kanalizacije JKP „Vodovod“ Valjevo.

Na današnjoj sednici Gradskog veća prihvaćen je i program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Valjeva za 2022. godinu.

 Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X