април 24, 2024
Valjevo

Bespotrebna panika i gomiIanje namirnica !

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

 

Nadležne državne inspekcije sinoć su hitno reagovale kažnjavanjem onih koji su neosnovano pokušali da ograniče prodaju goriva na pumpama, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić u važnoj poruci građanima je poručio da „Srbija nije ni u kakvom ratu niti će biti“, kao i da imamo svega dovoljno i „da će biti dovoljno hrane, benzina, svega što nam je potrebno u budućnosti“.

Činilo se prazni rafovi u marketima tokom vanrednog stanja zbog pandemije Covid-19 iza nas. Nažalost, društvene mreže i ovih dana, zbog ukrajinske krize, svedoče o gomilanju osnovnih životnih namirnica i pored upozorenja zvaničnika da hrane ima dovoljno za sve.

Prema rečima psihologa, ljudi  stvaranjem zaliha imaju lažni osećaj sigurnosti da su bezbedni od  pretnje iz spoljnjeg sveta. Na taj način, stručnjaci tvrde da ljudi u vanrednim uslovima pokazuju svoju najgoru stranu, umesto da prevlada razum, osećaj brige prema drugima i solidarnosti.

Pritom, zanemaruje se činjenica da namirnicima može da istekne rok trajanja.

Kada je u pitanju brašno valja znati da se sve vrste brašna tokom vremena kvare, ali i privlače bube i moljce. Osim toga, neka svaka domaćica sebi postavi pitanje koliko će često da mesi hleb i da li je to i ranije radila?

Rok trajanja brašna

Obično brašno može da traje 6 do 8 mjeseci bez obzira na to da li je otvoreno ili nije, dok brašno od celog zrna ima nešto kraći rok trajanja – od 4 do 6 meseci. Ako nakon ovog vremena nameravate da ga koristite obratite pažnju jer može biti ukiseljeno. Ako mu je miris oštar i gorak to je jasan znak da je brašno pokvareno i spremno za bacanje.

Bilo kako bilo, domaćinstvu bi sasvim dovoljna količina brašna za nekoliko nedelja. Preporučljivo je da se brašno čuva u zatvorenoj tegli, u frižideru ili u ormariću na temperaturi između 10 i 18 stepeni.

Što se tiče jestivog rafinisanog suncokretovog ulja upakovanog u balon od pet litara rok trajanja je 12 meseci, dok ulje u neotvorenoj litarskoj plastičnoj flaši može da traje do 18 meseci.

Nakon otvaranja flaše, rafinisano suncokretovo ulje je prikladno za upotrebu bez gubitka ukusnih svojstava do 6 meseci, ako se čuva na hladnom i tamnom mestu. Nerafinisano ulje može da se skladišti do 4 meseca.

Pasulj traje neograničeno

Bez pristupa vazduha i svetlosti, pasulj može trajati gotovo neograničeno, ali postupni gubitak vlage može uticati na teksturu i ukus.

Skoro sve vrste pirinča imaju neograničen rok trajanja, ukoliko se drži daleko od vlage. Izuzetak je jedino smeđi pirinač, kojem je rok kraći pošto sadrži više ulja. Ali, valja imati na umu da kada se jednom otvori kesica, pirinač treba premestiti u dobro zatvorenu posudu, koja se može držati i u frižideru ili zamrzivaču.

Med, kao ni šećer ne može da se pokvari, osim što šećer može da se stvrdne. Rok trajanja nemaju ni alkoholno sirće, ni so, ali je neophodno da se čuvaju na odgovarajući način.

 Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X