март 28, 2024
Valjevo

NBS: ZBOG NEDOZVOLJENE VISINE KURSA U TOKU KONTROLA MENJAČNICA

Podelite post:

Foto: Tanjug/Milolš Milivojević

Narodna banka Srbije (NBS) započela je kontrolu menjačnica na osnovu sopstvenih saznanja i pritužbi građana da kurs u njima nije u skladu sa rasponom koji predviđa NBS. Prema odlukama NBS prodajni kurs za evro ne može biti viši od zvaničnog srednjeg kursa važećeg na taj dan za više od 1,25 osto, a kupovni kurs ne može biti niži za više od 1,25 odsto.

NBS u saopštenju napominje da je prema Zakonu o deviznom poslovanju za menjačnice koje ne postupaju u skladu sa propisima NBS propisana prekršajna odgovornost: za pravno lice predviđena je novčana kazna od 100.000 do 2.000.000 dinara, a za preduzetnika novčana kazna od 10.000 do 500.000 dinara.

Takođe, kako NBS od 1. januara 2019. godine kontroliše zakonitost obavljanja menjačkih poslova ona može, ako se utvrdi nezakonitost odnosno nepravilnost u radu, da zahteva pokretanje prekršajnog postupka i da oduzme ovlašćenje za obavljanje menjačkih poslova ako utvrdi da menjač nije otklonio nezakonitosti kako mu je naloženo u postupku kontrole menjačkih poslova.

NBS ističe da nema razloga razloga za paniku, te da ona već obezbeđuje bankama i dinarsku i deviznu likvidnost u dovoljnoj meri, a pojačano je snabdevanje banaka stranom gotovinom kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila.

„Deviznih sredstava i strane gotovine imamo dovoljno i kontinuirano snabdevamo bankarski sektor dovoljnim količinama. Građani zato ne treba da brinu, niti bi panika trebalo da bude prisutna ni za povlačenjem depozita iz banaka u kojima su sredstva najsigurnija i koje su i dobro kapitalizovane i veoma likvidne, niti za kupovinom deviza u menjačnicama“, poručuju iz centralne banke.

Navode da NBS, obezbeđuje dovoljno sredstava i odgovara na sve zahteve banaka, čime dokazuje da je spremna da reaguje bez odlaganja i adekvatno.

Kažu i da očekuju da banke u što kraćem roku prenesu efektivu menjačnicama koje će podmiriti tražnju građana.

NBS je naložila je bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom, kaže se u saopštenju.

Takođe, ni u jednom trenutku stabilnost kursa nije i neće biti dovedena u pitanje i građani to treba da znaju, tvrde u NBS.

„Nije pitanje da li NBS ima dovoljno instrumenata i da li će reagovati. Narodna banka Srbije već deluje kontinuirano kako bi stabilnost bila očuvana. Ovu krizu smo dočekali sa rekordno visokim nivoom deviznih rezervi preko 16 milijardi evra i imamo sasvim dovoljno sredstava i umeća da očuvamo stabilnost koja nema alternativu“, zaključuje se u saopštenju.

 Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X