март 29, 2024
Valjevo

KISA CRVENA I PESAK IZ SAHARE PREKRIO ULICE! Evo do kada će trajati ova pojava kod nas!

Podelite post:

Foto:Tanjug

Na ulicama, pekarama i gradu glavna tema ovog  jutra je prljavština koju su zatekli na svojim automobilima.

Građani su ostali iznenađeni kada su ugledali crveno nebo i prašinu na ulicama i svojim automobilima.

Meteorolozi objašnjavaju da je reč o „crvenoj kiši“ odnosno pesku koji je iz sahare došao do nas i naveo da nema razloga za strah.

– Jutros je u vazduhu prisutna velika količina krupnijih čestica, a reč je o pesku iz Sahare koji je prethodno došao na Alpe a sada je nad nama – objašnjavaju meteorolozi :

– Ciklonska aktivnost iznad pirinejskog poluostrva 14. marta, uslovila je jako južno visinsko strujanje, sa brzinama vetra od preko 100 km/h i na područje Evrope donela velike količine saharskog peska i prašine iz Afrike. Peščani saharski oblak najpre je zahvatio delove Španije zatim Francuske i Alpa, izazivajući nadrealne tonove neba koje smo viđali na filmovima o peščanim olujama.

Kiša koja je pala bila je je puna peska, blata i obojena je crvenom bojom. Saharski oblak je tokom noći zahvatio Vojvodinu, a pred zoru celu Srbiju.

Prljava kiša ostavila je jutros pesak na ulicama i automobilima, a građani koji su se u tom  momentu našli napolju primetili su da prašina ostaje i na odeći.

Meteorolozi napominje da je reč o uobičajenoj meteorološkoj pojavi, a da će u popodnevnim satima u Srbiji doći od promene.

– U narednih nekoliko sati vetar će nastaviti da nanosi pesak, a promena se očekuje u popodnevnim časovima. Saharski oblak će proći našu zemlju u prepodnevnim časovima, tako da se popodne njegov uticaj u Srbiji više ne očekuje.

Šta je crvena ili krvava kiša

Crvena ili krvava kiša je meteorološka pojava koji sadrži čestice prašine crvene boje. One obično dolaze iz pustinja ili sličnih okruženja, a vruć vetar ih nosi kroz atmosferu stotinama ili hiljadama kilometara pre nego što prašina padne na tlo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X