април 20, 2024
Valjevo

Raspisan konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom

Podelite post:

Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2022. godinu.

„Konkurs je sličan kao i prošle godine. Iznos koji zainteresovani kandidati mogu dobiti je maksimum 1.200.000,00 dinara po seoskoj kući. Osnovni uslovi su da podnosilac mora biti državljanin Republike Srbije, da je ponulotan, da ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije, da nema više od 45 godina života, da nije osuđivan i da protiv njega nije pokrenut krivični postupak, kao ni istraga.

Mogu da konkurišu mladi poljoprivrednici koji žele da žive na selu i da se bave poljoprivredom, samohrani roditelji i mladi bračni parovi“, naglasio je direktor „Agrorazvoja“ Dragutin Kuzmanović.

Podnosilac prijave je dužan da samostalno nađe kuću sa okućnicom i shodno zahtevu koju podnosi jedinici lokalne samouprave, komisija izlazi na teren i utvrđuje činjenično stanje.

„Jako je bitno da te kuće ne mogu biti u gradskim i prigradskim naseljima. Sledeće je da ta kuća ispunjava osnovne uslove za život, dakle ona mora pre svega biti bezbedna, ne može biti urušena, mora imati određenu infastrukturu: vodu, struju, put do kuće i kuća mora biti upisana u katastar nepokretnosti.

Takođe, kuća se mora nalaziti na toj ili na susednoj parceli koja je predmet kupovine. Na osnovu utvrđenog stanja na terenu, komisija sastavlja izveštaj, nakon čega to potpisuje gradonačelnik, popunjava se elektronski formular koji se šalje u Ministarstvo za brigu o selu.

Bitno je napomenuti da u slučaju realizacije projekta, kuća se u narednih deset godina ne sme otuđiti, vlasnik mora preneti prebivalište na tu adresu i mora stanovati na toj adresi“, rekao je Svetislav Marković, direktor Poljoprivredne stručne službe Valjevo.

Po rečima direktora „Agrorazvoja“ Dragutina Kuzmanovića, na prošlogodišnjem konkursu podneto je više od 20 zahteva, od kojih je 14 poslato ministarstvu, nakon čega je po dobijenom mišljenju ministarstva potpisano pet ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu kuće sa okućnicom.
„Ove godine očekujemo više zainteresovanih kandidata.

Mi ovom prilikom pozivamo sve da potencijalne kupce i prodavce kuća da se prijave, a sve obrasce i dodatne informacije mogu dobiti u „Agrorazvoju“, kazao je Kuzmanović.

Rok za podnošenje prijave teče od dana objavljivanja javnog konkursa do utroška budžetskih sredstava predviđenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2022. godine.

Program i obrazac prijave se mogu preuzeti elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva za brigu o selu www.mbs.gov.rs 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X