април 20, 2024
Valjevo

Vučić: Ovu vrstu klopke Srbija mora da izbegne

Podelite post:

Foto:Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je ambasadore zemalja Kvinte obavestio o potezima Prištine i izrazio očekivanje da će Kvinta jasno da osudi takvo ponašanje.

“Nadam se da to neće biti slučaj i priča o dve strane”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare, povodom odbijanja Prištine da dozvole Srbina na KiM da glasaju na izborima 3. aprila.

Najavio i da će sa Srbima sa KiM ponovo da razgovara a da prethodno mora da se konsultuje sa kolegama i sa Vladom Srbije i sa svojim timom da bi se videlo šta činiti, jer kako je naglasio neki u regionu igraju igru protiv Srbije, žele da nas uvuku i obeleže kao nekoga ko je protiv zapadne civilizacije da bi nam postavili zamku i ponovo uvukli u sukob.

On je preneo i da je razgovarao sa ruskim ambasadorom i da je on razumeo stavove koje Srbija ima.

Rekao je da je razgovarao i sa otpravnikom poslova ambasadora Kine koji je u potpunosti saslušao i već preneo Pekingu sve sto mu je u popodnevnim satima saopštio.

Naveo je da se zatim ponovo vratio na satanak sa predstavnicima Srba sa KiM i da su možda nešto jasnije glave razgovarali posle sest sati.

Kaže da su se oni dogovorili da organizuju proteste narednih dana protiv vlasti u Prištini i dodao da se u to ne mesa i da je to njihovo demokratsko pravo.

Vučić je najavio i da će sa Srbima sa KiM ponovo da razgovara a da prethodno mora da se konsultuje sa kolegama i sa Vladom Srbije i sa svojim timom da bi se videlo šta činiti.

“Predstavnicima našeg naroda sa KIM pokušao sam da objasnim da neki u regionu igraju igru protiv Srbije. Žele da nas uvuku i obeleže kao nekoga ko je protiv zapadne civilizacije da bi nam postavili zamku i ponovo uvukli u sukob u kome bi jednom zauvek bili proglaseni za tzv. parija drzavu, da bi nam ponovo bile uvedene sankcije ili da bi fizicki bili onemogiuceni da vise ikada pomognemo nasem narodu”, upozorio je Vučić.

On je porucio i da tu vrstu klopke Srbija mora da izbegne.

Vučić je rekao i da ne izmislja klopku da bi izbegao nacionalno odgovorne poteze ili da se zaštiti narod na KiM i porucio da ono sto se događalo 2004. godine Srbija vise ne sme da dozvoli.

“Ali moramo da budemo pametni, mudri moramo da čuvamo narod na KIM, i u celoj Srbiji, moramo da čuvamo svoju zemlju i da sačuvamo mir. Oni pokušavaju da nas uvuku u sukobe. Ne vode slučajno koordinisanu akciju i delovi Podgorice i Priština i pojedinci iz Sarajeva, Zagreba i drugi iz regiona kojima Srbija nikada nije dovoljno slaba i mala, da za njih ne bi bila suviše velika i da bi je napadali”, istakao je Vučić.

On je ukazao da će zato razgovori i dogovori biti nastavljeni i zahvalio predstavnicima Srba sa KIM sto imaju povrenje i što znaju da sve sto je rekao ne znači da nije na njihovoj strani, jer jeste.

“Ali moja obaveza je da sagledavam dalje odgovorno i ozbiljno situaciju. Na kraju zna se ko bi snosio najveću odgovornost za bilo šta što bi moglo da se desi, a najmanje nam je potrebno u ovom trenutku bilo kakav nemir, incident ili nestabilnost”, poručio je Vučić.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X