април 25, 2024
Valjevo

Malinari proširuju zasade zadovoljni prinosima i cenama

Podelite post:

Foto:Arhiv

Poljoprivrednici valjevskog kraja, zadovoljni prošlogodišnjim prinosima i cenom maline, proširuju zasade. Stručnjaci za voćarstvo prednost daju jesenjoj sadnji maline, ali 30 do 40 odsto voćara taj posao ipak ostavlja za proleće.

Milorad Ranković iz Sušice, podno Povlena, maline je prošle sezone ubirao sa dva i po hektara. Bio je zadovoljan prinosom i cenom, pa je odlučio da proširi zasad za još jedan hektar, piše RTS.

„Bolja je jesenja sadnja, ali nismo bili u prilici, nismo pripremili zemljište. Imamo i zalivni sistem. Radimo kontrolisanu, organsku sadnju, kako je zovu, koja je nešto skuplja. Prošle godine je bila 50 dinara skuplja“, ističe za RTS Milorad Ranković.

Prvi pupoljci se, prilikom prolećne sadnje maline, upozoravaju stručnjaci, uglavnom oštećuju zbog čega se smanjuje broj izdanaka.

Stručnjak za voćarstvo iz PSS Valjeva, Đorđe Sovilj, kaže za RTS da mali broj proizvođačara u tom kraju, nažalost, ima sistem za navodnjavanje.

Pozna sadnja zavisiće od toga kakvi će vremenski uslovi biti naredne nedelje i tokom aprila“, ukazuje Sovilj.

Iskusni malinar Milorad Ranković, odlučio se za sadnju polke. Ta sorta maline u Sušici, na 550 metara nadmorske visine, zri krajem jula. Bere se do prvih mrazeva. Uz primenu optimalnih mera nege, zaštitu i navodnjavanje, solidan rod očekuje i na novom zasadu.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X