април 19, 2024
Valjevo

Danas Srbiju ponovo će pogoditi talas crvene kiše, evo do kada će trajati

Podelite post:

Foto:Arhiv

RHMZ izdao upozorenje da crvena kiša koja danas pada u Srbiji nije opasna i da je takva pojava sasvim normalna stvar.

– Sve je posledica uticaja snažnog ciklona iznad Mediterana. On uslovljava u svom prednjem delu jugozapadna strujenja, pa samim tim do naših predela stiže veoma topla vazdušna masa, a ujedno stižu i čestice peska iz Sahare. Zbog toga kiša koja pada sada i kiša koja je padala tokom noći sadrži te čestice peska, što može biti vidljivo kasnije na vozilima – kaže Đurić uključenju u jutarnji program Kurir televizije.

Meteorolozi ističu da postoji razlika u odnosu na padavine od pre dve nedelje.

– Prošli put je saharski oblak ceo prešao veliku razdaljinu, a sada će sa jugozapadnim strujanjem taj pesak iz Sahare padati zajedno sa kišom. Današnje kiše biće prljave, ali ne kao prošli put – ističe on.

– Kako kišni dani budu odmicali, kiša će biti sve čistija – dodaje Ristić.

Meteorolozi ističu da će crvena kiša padati danas i sutra, a od subote se menja strujanje vazduha što će dovesti do prestanka ove prirodne pojave na našem podnebilju.

Do kraja sedmice pretežno oblačno i postepeno hladnije, u petak i subotu mestimično s kišom i lokalno obilnim pljuskovima.

U subotu na planinama prelazak kiše u sneg, a u noći ka nedelji kratkotrajan sneg ponegde se očekuje i u nižim predelima.

U nedelju u većini krajeva prestanak padavina, a u istočnoj i južnoj Srbiji mestimično s kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom. Početkom naredne sedmice očekuju se i slabi, prizemni jutarnji mrazevi.

U ponedeljak u svim krajevima, a u utorak u centralnim i južnim predelima mestimično s kišom, na planinama sa snegom. U sredu i četvrtak uglavnom suvo.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X