март 28, 2024
Valjevo

Poskupljuje obuka za vozače B kategorije na 140.000 dinara

Podelite post:

Foto/Ilustracija: valjevonadlanu.rs

Obuka u auto-školama za „B“ kategoriju mogla bi uskoro da poskupi sa sadašnjih 60.000-70.0000 dinara na minimalno 140.000 dinara, koliko pokazuju troškovi poslovanja, rekli su danas u Privrednoj komori auto-škola Srbije.

„Započeli su razgovori predstavnika Agencije za bezbednost saobraćaja i Ministarstva unutrašnjih poslova o novoj minimalnoj ceni koja bi, kako sada pokazuje ‘matematika’, za ‘B’ kategoriju trebalo da košta minimalno 140.000 dinara“, rekao je za Betu predstavnik te komore Mladen Rašeta.

On je rekao da je država poslednji put propisala minimalnu cenu 2012. godine, a od tada je benzin skuplji 100 dinara, automobili za obuku su sa 9.000 evra poskupeli na 16.000 evra, a plate instruktora su bile 40.000, a sada bi minimalno trebalo da budu 100.000 dinara. Dodao je da su auto-školama neophodni dobri vozači instruktori i savremeni automobili radi obuke jer se kandidat ne može obučavati na starom vozilu, a zatim voziti tehnološki daleko naprednije.

Rašeta je rekao da država propisuje minimalnu cenu zbog toga što je neophodna kvalitetna obuka vozača, a da je bezbedna vožnja od opšteg interesa za građane i saobraćaj. Maksimalna cena, kako je dodao, do sada nije propisivana, već je nju regulisalo tržište.

„Problem je što postoje auto-škole koje žele brzo da dođu do novca, pa zapošljavaju manje kvalitetne instruktore i koriste stariju opremu“, kazao je Rašeta. On je rekao da utvrđenu cenu od 140.000 dinara treba da odobri MUP i Vlada Srbije „koji su voljni da saslušaju predlog auto-škola“.

Rašeta je rekao da su auto-škole poslednjih meseci već korigovale cenu, najviše za „B“ kategoriju, sa oko 60.000 dinara na oko 100.000, koliko naplaćuju u Novom Sadu. Najjeftinija obuka je, prema njegovim rečima na jugu Srbije gde je oko 60.000, koliko je minimalna propisana, a kako se ide ka severu Srbije cena je sve veća, mada je u Beogradu zbog konkurencije velikog broja auto-škola od 70 do 80.000 dinara.

„Građani za obuku ne treba da biraju najjeftiniju auto-školu jer to ne znači da će dobiti i najkvalitetniju obuku i bezbedno upravljati vozilom“, zaključio je Rašeta.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X