април 20, 2024
Valjevo

NAGLA PROMENA VREMENA RAZARA SRCE! Ovo nikako nemojte da radite

Podelite post:

Foto:Shutterstock

Nagle promene temperature dovode do dodatnog opterećenja srca, ne samo kod hroničnih pacijenta, nego i kod zdravih osoba.

U Valjevu je noć protekla relativno mirno bez većih saobraćajnih nezgoda,saznajemo iz Hitne pomoći. Najviše su se javljali hronični bolesnici, posebno astmatičari, hipertenzičari.

Meteorolozi za sutra najavljuju toplije vreme sa najvišom dnevnom temperaturom do 19 stepeni, što može nepovoljno uticati na pacijente sa kardiovaskularnim oboljenjima.

Kardiolozi podsećaju, građane da nagle promene temperature mogu dovesti do dodatnog opterećenja srca, ne samo kod hroničnih pacijenta, nego i kod zdravih osoba.  

Savetuje starijim sugrađanima koji boluju od hroničnih bolesti da ne izlaze rano ujutru kad je temperatura najniža, sve dok se dok se ona ne stabilizuje tokom dana.

Srce takođe ne bi trebalo da opteretimo svojim aktivnostima i tokom dana, u smislu nekih teških treninga, nekih velikih nabavki, nošenja kesa u rukama – rekla je doktorka Stefanović.

Poznato je da se krvni sudovi šire i skupljaju na toploti i hladnoći, a takve česte promene mogu da dovedu do zgrušavanja krvi, potencijalne tromboze i do infarkta.

Šetnja je za svaku preporuku kada je lepo vreme, navode kardiolozi.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X