март 29, 2024
Valjevo

EKSPLODIRALE CENE LETOVANJA! Jedna destinacija mnogo JEFTINIJA

Podelite post:

Foto: Blic

Grčka, Turska i Egipat podigli su cene, a više novca potrebno je i za vreme samog letovanja, jer su sve vanpansionske usluge poskupele.

Za predstojeću letnju sezonu građani će morati da izdvoje znatno više novca za aranžmane, jer je evidentan rast cena na destinacijama za koje se srpski turisti tradicionalno opredeljuju.

Naime, Grčka, Turska i Egipat podigli su cene, a više novca potrebno je i za vreme samog letovanja, jer su sve vanpansionske usluge poskupele.

Za ovu godinu je, kako navodi, ugovoreno oko 60 odsto manje čarter letova. Što se tiče avio-prevoznika, cene će se takođe povećavati. Za sada su ka nekim destinacijama povećane između 10 i 30 evra, a avionske kompanije mogu da ih povećaju do 50 evra po osnovu taksi za doplatu goriva, tako da će i to uticati na poskupljenje aranžmana.

foro:informer

Italija se za naše turiste otvorila tek od 1. marta, tako da ponude za letnje aranžmane dosta kasne, objašnjava Subotić i dodaje da su u ovoj zemlji našim građanima tradicionalne destinacije Sicilija i Kalabrija. Sa druge strane, iako veliki broj srpskih turista na more putuje u Grčku, kako svojim, tako i autobuskim i avio-prevozom, ove godine je od strane turističkih agencija zakupljeno čak 40 odsto manje kapaciteta u odnosu na period pre pandemije.

– Cena zavisi od dela sezone, kategorije hotela i broja noćenja. Recimo, u Egipat turisti mogu da idu za 500 evra, pa naviše. Taj cenovni rang 2019. godine bio je za nekih 150 evra niži, pa su se aranžmani kretali od 350 evra. Što se tiče Turske, ona nije nešto posebno menjala cene, pa aranžman avionom, u zavisnosti od broja noćenja i hotela, može da se nađe za 400 evra. Letovanje u Grčkoj za one koji, primera radi, biraju maj ili kasno leto, košta oko 100 evra, a u sezoni su cene od 250 evra za deset noćenja u apartmanskom smeštaju, sa uključenim autobuskim prevozom. Što se tiče avionskog prevoza sa apartmanskim smeštajem, koji je standardizovan na deset ili 11 noćenja, cena je oko 450 evra.

foto:Wikipedia

U Italiji su uokvireni aranžmani koji obuhvataju Siciliju, a šta će biti sa Kalabrijom kao destinacijom još uvek se ne zna. Tako će oni koji leto planiraju da provedu na Siciliji morati da izdvoje oko 550 evra za deset noćenja u apartmanu, sa uključenim avionskim prevozom.

– Tradicionalno je dobro interesovanje i za Španiju. Iz Srbije za sada ide samo jedan čarter let na kome je nekoliko naših turoperatora. Što se ove zemlje tiče, aktuelna je Palma de Majorka i Kosta Brava. Oni već počinju sa organizovanim aranžmanima od 23. juna i cene za Kosta Bravu kreću se od 715 evra pa naviše, dok je Majorka od 650 evra i više – navodi on i dodaje da je već primetno da će ove godine hit destinacija biti Tunis:

– Svojim cenovnim rangom otišao dole i to je destinacija za koju može da se nađe all inclusive aranžman i za 400 evra, tako da možemo reći da se Tunis polako vraća na velika vrata i verujem da će biti dosta interesovanja.

foto:informer

Kada je reč o poskupljenjima na samim turističkim destinacijama, Subotić kaže da sasvim sigurno najveće povećanje beleže grčka ostrva, naročito u vanpansionskoj potrošnji.

– Grci moraju da nadoknade dve godine neposlovanja. Što se tiče velikih evropskih gradova, kao što je na primer Pariz, tu je primetan pad cena u vanpansionskoj potrošnji jer nemaju dovoljan broj turista, a ogroman je broj ugostiteljskih objekata, što je vrlo interesantno. Na primer, 30 odsto su pojeftinili restorani

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X