март 29, 2024
Valjevo

MENJA LI SE UKUS KAFE OD 31. MAJA? Sledi velika promena, a evo šta će biti s cenama

Podelite post:

Foto:Pixabay

Od 31. maja pod oznakom „kafa“ moći će da se prodaju samo proizvodi napravljeni isključivo od mlevenog zrna kafe.

Prema pravilniku koji je usvojen pre godinu i po, pod imenom „kafa“ od 31. maja moći će da se prodaju samo proizvodi napravljeni isključivo od mlevenog zrna kafe. U međuvremenu su proizvođači mogli da poslovanje prilagode novim pravilima. Ako se kafa meša sa drugim sastojcima poput žitarica ili mahunarki to mora da bude jasno istaknuto na ambalaži.

Na tržištu se pod nazivom „kafa“ nude proizvodi različitog sastava i kvaliteta. Od 31. maja oznaku „kafa“ moći će da nose samo proizvodi koji u sebi ne sadrže ni najmanji procenat dodataka poput ječma, leblebije, graška, soje, žira, cikorije…

– Kafa ne sme da sadrži skrob u sebi iz prostog razloga što kafa prirodno nema taj sastojak, obično skrob dolazi iz žitarica koje su bogate skrobom – objašnjava šef odseka za deklarisanje, kvalitet i organsku proizvodnju Branislav Raketić.

Mešavine moraju da se označe kao „proizvod na bazi kafe“. Ako je u mešavini manje od 50 odsto kafe onda je to na primer „proizvod na bazi ječma, sa dodatkom kafe“.

– Sve što je ranije bilo dozvoljeno i sada se može raditi. Samo šta je novina da se to mora jasno naznačiti i da vi kao potrošači vrlo jasno vidite šta su surogati, koliko ga ima. Kada imate prženu mlevenu kafu sa ječmom, da znate da je to ječam. Ta informacija se mora nalaziti na prednjoj strani. U spisku sastojaka mora se naznačiti procentualno učešće tog ječma – kaže Raketić.

foto:Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X