април 26, 2024
Valjevo

Danas je Vidovdan – jedan od najvećih hrišćanskih praznika

Podelite post:

Foto: Kosovski boj

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Vidovdan, jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Ovaj nepokretni praznik ima veliko značenje kod srpskog naroda, jer se ovaj datum vezuje za Kosovski boj 1389. godine i za pogibiju kneza Lazara i takozvanu propast Srpskog carstva.

Narod ovaj praznik obilježava i kao dan starog slovenskog božanstva Vida, zaštitnika vida i iscelitelja bolesti očiju.

Crkva je ovaj svetac unijela tek 1892. godine u kalendar, stavljajući ga u zagradu iza proroka Amosa i kneza Lazara, čije je kultove negovala.

Zbog velike simbolike i značaja za srpski narod, za ovaj praznik vezani su brojni običaji.

Jedan od njih je i stavljanje trave vidovčice pod jastuk uoči Vidovdana. Što žene usnu te noći, to će i da im se ostvari. Drugi je bio da se vidovčica bere rano jutru i stavlja u vodu kojom se ukućani potom umivaju.

Značaj Vidovdana za srpski narod je veliki. Praznuje se uspomena na Kosovski boj, stradanje kneza Lazara (1371—1389), pa se danas, pored svetog Amosa, od početka 20. veka slavi i crkveni praznik Svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika.

Stradanju srpskih vojnika posvećen je spomenik podignut na Gazimestanu 1953. godine, rad Aleksandra Deroka, dok Spomenik kosovskim junacima, koji je otkriven 28. juna 1904. godine u okviru proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, u prisustvu kralja Petra Prvog Karađorđevića, predstavlja simbol Kruševca i delo je srpskog vajara Đorđa Jovanovića.

Vidovdan se proslavlja dostojanstveno i mirno, bez veselja. U svim pravoslavnim hramovima služi se parastos našim vojnicima palim na bojnom polju, i svim do danas postradalim mučenicima koji su na razne načine život dali za pravoslavnu veru.

Srpski patrijarh Porfirije danas služi arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica, a potom i pomen na Gazimestanu. Na liturgiji u Gračanici saslužuje vladika raško-prizrenski Teodosije, mitropoliti Joanikije i Hrizostom, vladika australijski Siluan i vikarni episkop Sava.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X