април 20, 2024
Valjevo

Poskupljuju smeštaj i hrana za učenike i studente, a rastu stipendije i krediti

Podelite post:

Foro: Commos.wikimedia.org

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić delimično je uvažio zahteve direktora studentskih centara i koordinatora regiona za učeničke domove u Srbiji koji su zatražili da se usklade cene usluga smeštaja i ishrane u ustanovama učeničkog i studentskog standarda, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Resorni ministar naveo je da u potpunosti razume zahteve koji su stigli i da ih smatra opravdanim.

„Upravo zbog održavanja određenog standarda, napora da ga unapredimo, a svakako ne ugrozimo, razumem potrebu da se uskladi cena, ali to ne sme da bude preterano opterećenje porodičnog budžeta. Traženi iznos cena u ovom trenutku nije prihvatljiv, zbog čega su zahtevi direktora ustanova delimično prihvaćeni“, izjavio je Ružić.

On je dodao da je uvažio činjenicu da cene u ovim ustanovama nisu menjane čak devet godina.

„Država je od 2012. godine do danas investirala u izgradnju i opremanje ustanova učeničkog standarda sa oko 6.5 milijardi dinara, a u ustanove studentskog standarda sa oko 6.8 milijardi dinara“, podsetio je Ružić.

Naglasio je da će država, kao i do sada, nastaviti da subvencioniše cene smeštaja i ishrane u ustanovama učeničkog i studentskog standarda. Kao primer naveo je da je učešće učenika u ceni smeštaja i ishrane u ustanovi učeničkog standarda sa trećom „A“ kategorijom do sada iznosila 5.358 dinara mesečno, a da će nakon usklađivanja cena, to učešće iznositi 8.052 dinara mesečno.

Kada je reč o cenama smeštaja u studentskim centrima, studenti u sobama prve kategorije će, umesto dosadašnjih 1.860 dinara mesečno, plaćati 2.790, druge kategorije umesto 1.430 plaćaće 2.150 dinara, treće kategorije umesto 1.248 plaćaće 1.600 dinara i četvrte kategorije umesto 1.144 cena će biti 1.500 dinara mesečno.

Cene pojedinačnih obroka u studentskim menzama će nakon usklađivanja iznositi: za doručak, umesto 40 dinara, 56 dinara; za ručak, umesto 72 dinara, 120 dinara; za večeru, umesto 59 dinara, 90 dinara.

„Veoma je važno da nastavimo da ulažemo u kvalitet smeštaja i ishrane, i da na taj način nastavimo da pružamo učenicima i studentima podršku da se uspešno školuju“, naglasio je Ružić.

Napominje da usklađivanje cena smeštaja i ishrane povlači i korigovanje nominalnih iznosa učeničkih i studentskih kredita i stipendija. Trenutni iznos rate učeničkog kredita i stipendije iznosi 5.400 dinara, dok će nakon usklađivanja iznositi oko 8.000 dinara.

Trenutni iznos rate studentskog kredita i stipendije iznosi 8.400 dinara, dok će nakon usklađivanja iznositi oko 13.000 dinara. Isplata prve rate učeničkih kredita i stipendija je u drugoj polovini decembra, a isplata prve rate studentskih kredita i stipendija je u januaru 2023. godine. Broj učeničkih i studentskih kredita i stipendija utvrđuje se prema raspoloživim sredstvima u budžetu Republike Srbije za odgovarajuću godinu.

U vezi sa svim tim, Ružić smatra da ovakva usklađivanja treba razmatrati na godišnjem nivou.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X