април 26, 2024
Valjevo

NAKNADA ZA ELEKTRIČNU ENERGIJU ĆE SE PLAĆATI JOŠ VIŠE! Zato će račun biti za OVOLIKO uvećan!

Podelite post:

Foto: Ahiv

Realna cena kilovata, kada se ceo iznos računa (bez TV takse) podeli sa brojem potrošenih kilovat časova, biće 13,9 dinara.

Nakon najave poskupljenja struje, koju je Elektroprivredi Srbije odobrila Agencija za energetiku, potrošači u Srbiji će plaćati električnu energiju više i zbog promene iznosa naknade za „zelenu struju“.

Vlada Srbije izmenila je Uredbu o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije. Onima koji proizvode struju iz vetra, solarnih panela ili biomase, naknada je povećana, čak za 83 odsto.

“Zelena naknada“

To će potrošače nominalno koštati 0,8 dinar po svakom kilovat času energije koju potroše od 1. avgusta, ali realno platiće još i više. Ova taksa deo je računa za struju na koji se računa još 7,5 odsto za akcizu za struju, a na kraju dodaje se i 20 odsto PDV-a.

Sa potrošnjom od 400 kilovat časa mesečno, samo po osnovu povećanja „zelene naknade“, domaćinstava će plaćati, sa akcizom i PDV-om, 413 dinara ili 188 dinara više nego dosad.

Ovo poskupljenje ide na talasu nove cene struje od nominalnih 6,5 odsto, koliko je EPS-u odobrio Savet Agencije za energetiku.

Sa svim taksama i porezima, ukoliko se ne poveća još neka u međuvremenu, novi račun domaćinstvu, koje mesečno potroši 400 kilovat časa struje biće od 1. septembra 5.551 dinar, za 444 dinara više nego onaj prethodni.

Pravi iznos računa

Realna cena kilovata, kada se ceo iznos računa (bez TV takse) podeli sa brojem potrošenih kilovat časova, biće 13,9 dinara (11,8 evrocenti) umesto dosadašnjih 12,8 dinara (10,9 evrocenti). To je i na kraju, skuplja struja za 8,7 odsto.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X