март 28, 2024
Valjevo

„OLUJA“ nikada neće biti zaboravljena! Srbija se sa tugom seća etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske, za zločine nad nevinim civilima!

Podelite post:

Foto: youtube.com/Nedeljnik Vreme

I ovog avgusta Srbija se sa tugom seća etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske tokom akcije „Oluja“ 1995. godine, saopštio je danas Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije.

Srbija nije i neće zaboraviti proterivanje 200.000 sunarodnika sa zemlje na kojoj su vekovima živeli, kao ni smrt 1.700 nevinih ljudi, u i posle akcija Oluja, i više od 700 onih koji su u toj akciji nestali i čija je sudbina nepoznata i posle skoro tri decenije, naglašava se u saopštenju.

Za počinjene zločine nad nevinim civilima u Oluji niko nije odgovarao, klima neprijateljstva ostala je, nažalost, nepromenjena, a ostvarivanje prava Srba iz Hrvatske gotovo onemogućeno. U Hrvatsku se vraćaju retki, i to najčešće oni koji žele da život završe na rodnoj zemlji, naveo je Komesarijat.

Ističe se da se Srbima proteranim iz Hrvatske i dalje ne priznaju njihova imovinska i druga prava, nije im obnovljena uništena imovina, nije vraćeno oduzeto poljoprivredno zemljište.

Kako se navodi, Republika Hrvatska nije sprovela ni Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim se Srbima garantuje proporcionalna zastupljenost i zapošljavanje u organima državne uprave, policiji, pravosuđu i drugim javnim institucijama, nisu isplaćene penzije…

foto/Informer DN

Srbija brine o izbeglim porodicama

Komesarijat za izbeglice i migracije je svih ovih godina, pored ostalog, radio na stambenom zbrinjavanju i ekonomskom osnaživanju izbeglica i interno raseljenih lica.

Srbija je do sada stambeno zbrinula 25.048 porodica sredstvima iz budžeta Republike Srbije i sredstvima donatora, od kojih je najveći Evropska unija kroz Regionalni stambeni program. Iz budžeta Srbije dodatno su ekonomski osnažene 22.262 porodice da započnu sopstveni posao.

Na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabić u maju ove godine, urađen je snimak stanja potreba među izbegličkom populacijom iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i utvrđeno da još oko 10.000 izbegličkih porodica nema obezbeđen svoj krov nad glavom, što uz 16.000 porodica interno raseljenih sa Kosova i Metohije, koje se takođe nalaze u urgentnoj potrebi za stambenim rešenjem, predstavlja značajan broj porodica koje nemaju svoj krov nad glavom.

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije navodi da će nastaviti da rešava stambene i druge potrebe ove ranjive populacije, u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima.

foto/Informer DN

Zahvaljujemo svim donatorima i međunarodnim organizacijama na dodeljenim sredstvima za rešavanje stambenih potreba izbeglica. U isto vreme želimo da naglasimo da novi rat na tlu Evrope, kao i drugi izazovi migracija, ne smeju da gurnu u drugi plan potrebe naših sunarodnika kojima, zbog nerešenih brojnih pitanja, ratovi devedesetih i dalje traju, kaže se u saopštenju.

Srbija smatra da nastavak aktivnosti na sprovođenju aneksa E i G Sporazuma o sukcesiji ima visok prioritet, kao i ostale aktivnosti koje vode rešavanju izbegličkih problema. U tom smislu očekujemo dalju podršku međunarodne zajednice, navodi Komesarijat.

Pomen žrtvama Oluje biće održan 5. avgusta u 11 sati u Crkvi svetog Marka u Beogradu, kao i u mnogim mestima širom Srbije, kaže se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X