март 29, 2024
Valjevo

DANAS JE SVETI PANTELEJMON! Dve stvari obavezno uradite na ovaj praznik

Podelite post:

Foto: SPC

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 9. avgusta obeležavaju praznik Svetog Pantelejmona.

Za Svetog Pantelejmona ili Panteliju narod veruje da je brat Svetog Ilije i Blažene Marije, a u narodu postoji izreka „gromom bije Gromovnik Ilija, vatrom pali Ognjena Marija, pomaže im Sveti Pantelija“, pa spada u ognjene u svece.

Pantelejmon se rodio u Nikomidiji, u današnjem Izmiru u Turskoj. U mladosti ga je medicina najviše zanimila, a nakon što je, kako predanje kaže, jednom slepom čoveku vratio vid, njegovo znanje i umeće, izazivalo je zavist brojnih lekara.

Optužili su ga da je hrišćanin, što je u to vreme bila najopasnija optužba zbog koje je morao na suđene pred carom Maksimilijanom. Pantelejmon je i pred ovim vladarom pokazao svoje isceliteljske moći.

Priča o čudima koje izvodi sve više su se širile, i privlačile su sve veći broj ljudi hrišćanstvu. Car Maksimilijan je odlučio da ga zatvori i izloži strašnom mučenju.

Pantelejmonu se u tamnici Bog više puta prikazao. Pokušavali su da ga više puta ubiju, ali se mač svaki put lomio. Na kraju je on sam svojim dželatima dozvolio da ga ubiju.

Delovi svetih moštiju ovog velikomučenika nalaze se u manastiru Hilandaru, kao i u tri crkve u Beogradu: u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Kalemegdanu (crkva Ružica), zatim u hramu Svetog Arhangela Gavrila i u podvorju Moskovske patrijaršije, odnosno u hramu Svete Trojice (takozvana Ruska crkva).

Sveti Pantelejmon smatra se već skoro 2.000 godina zaštitnikom medicine i farmacije. Ime Pantelejmon znači svemilostivi.

Slavi se i kao krsna slava.

Narodna verovanja i običaji

Danas je pravi dan da krenete na put ili počnete posao.

Za Svetog Panteliju narod veruje da je brat Svetog Ilije, pa u narodu postoji izreka „gromom bije Gromovnik Ilija, vatrom pali Ognjena Marija, pomaže im Sveti Pantelija“, pa spada u ognjene svece.

Inače, ako planirate započinjanje nekog posla, danas je pravi dan za to. Veruje se da će svaki rad Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim.

Takođe, ako se spremate za put, krenite baš danas. Sveti Pantelejmon je bio veliki putnik, a danas je zaštitnik svih vozača i onih kojima je drum drugi dom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X