април 20, 2024
Valjevo

METEOROLOZI NAJAVILI KAKVA NAM ZIMA PREDSTOJI! Očekuje nas blaga zima, januar i februar topliji od proseka

Podelite post:

Foto: Arhiv

Zima pred nama neće biti posebno hladna, čak će januar i februar biti topliji od proseka za Srbiju, najavljuju meteorolozi. Prema sadašnjim prognozama, hladno vreme i prvi ledeni dani stižu nam početkom decembra, ali u nastavku meseca očekuje nas vreme sa temperaturama koje neće ići ispod nule.

Dobra vest je, kažu stručnjaci, da će zbog toplijeg vremena građani trošiti manje struje i ogreva. To je važno s obzirom da našu zemlju, kao i celu Evropu, čeka jedna od najtežih zima zbog visokih cena i nestašice energenata.

Hladan talas

Prvi ledeni dani stižu nam početkom decembra kaže Ivan Ristić, meteorolog .

Prvo jače zahlađenje i sneg u nižim predelima, prema rečima meteorologa, možemo očekivati početkom novembra.

– Novembar će uglavnom biti kišovit i tmuran. Skoro polovinu meseca obeležiće dani sa padavinama, pa se očekuje da padne i 60 litara kiše po metru kvadratnom. Minimalna temperatura biće od nula do osam stepeni, a maksimalna od šest do 14 stepeni – kaže meteorolog Ivan Ristić.
Manje grejanja
Dobra vest je da će zbog toplijeg vremena građani trošiti manje struje i ogreva

Krajem novembra i početkom decembra biće uslova za sneg i u nižim predelima, a početkom decembra i za prve ledene dane, kada će temperatura tokom celog dana biti ispod nule.

– U decembru će posle hladnog početka doći do porasta temperature. Maksimalna temperatura posle nekoliko ledenih dana, zbog priliva toplijeg vazduha sa zapada, popeće se na deset stepeni i sneg će se u nižim predelima otopiti – kaže Ristić.

Kada su u pitanju prvi meseci 2023. godine, sezonska prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuje da će januar i februar biti sa manje padavina nego obično i nešto topliji od proseka. Srednja minimalna temperatura vazduha na početku naredne godine biće iznad višegodišnjeg proseka.

– Padavine će biti nešto niže od višegodišnjeg proseka. U februaru 2023. godine u Srbiji će srednja minimalna temperatura biti iznad višegodišnjeg proseka, i biće viša za oko 1,8 stepeni. U Valjevu će tako srednja maksimalna temperatura biti oko 8,6 stepeni – kaže prognoza RHMZ.

Pre dolaska zime, do kraja septembra i u oktobru, kažu meteorolozi, vreme će biti prijatno, sa dosta sunčanih perioda, pravo miholjsko leto.

 Sam kraj septembra i početak oktobra doneće stabilizaciju vremena i takozvano miholjsko leto, sveža jutra uz dosta sunca i maksimalne temperature od oko 25 stepeni. U drugoj polovini oktobra vreme će biti sve više jesenje, sa manje sunca i više oblaka, koji mogu doneti kišu, a na vrhovima planinama očekuju se prve pahulje. Minimalna temperatura u ovom periodu biće od pet do deset stepeni, a maksimalna će se kretati od 15 do 20 stepeni – kaže Ristić.

Prognoza za narednih pet dana

dan minimalna/maksimalna temperatura

petak 18/30 poslepodnevni pljuskovi

subota 18/28 poslepodnevni pljuskovi

nedelja 15/24 moguća kiša

ponedeljak 13/22 moguća kiša

utorak 12/24 umereno oblačno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X