март 29, 2024
Valjevo

Vučić večeras govori na Generalnoj debati svetskih lidera

Podelite post:

Foto: Beta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će u NJujorku održati govor na Generalnij debati svetskih lidera, u okviru 77. zasedanja Generalne skupštine UN, koja će trajati do 26. septembra.

Vučić će govoriti oko ponoći po našem vremenu, kao deveti govornik, a pre njega će se putem video veze obratiti predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Glavna tema ovogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, koja je počela 13. septembra, jeste „Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove“.

 

Generalne debate danas, drugog dana, počeće prvom sesijom od 15 časova (devet po američkom vremenu), na kojoj će prvi govoriti Muhamadu Buhari, a sedmi govornik biće američki predsednik Džozef Bajden.

Prvi govornik u drugoj sesiji od 21 čas po našem vremenu biće predsednica Mađarske Katalin Novak, a 12. govornica u tom delu debate biće britanska premijerka Liz Tras.

Predsednik Vučić je ranije najavio da je svoj govor podelio u pet tačaka, kao i da će najvažnija biti ona o poštovanju međunarodnog prava.

Vučić je ranije najavio da će danas imati susret sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem.

Takođe, kako je ranije najavljeno, predsednik Vučić ukoliko bude stigao, nakon svog govora možda će prisustvovati prijemu koji će prirediti američki predsednik Bajdene sa svojom suprugom.

Na Generalnoj debati učestvuju 92 predsednika država i kraljeva i 58 predsednika vlada, dok ostale državne delegacije predstavljaju potpredsednici država i vlada i ministri spoljnih poslova.

Debatu je tradicionalno otvorio predsednik Brazila Žair Bolsonaro, a zatim se obratio generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Govori svetskih lidera po protokolu traju najviše 15 minuta.

Ipak, libijski lider Moamer Gadafi je 2009. godine govorio više od sat i po, a rekord u dužini govora je postavio bivši kubanski lider Fidel Kastro čije je govor 1969. trajao čak četiri sata i 29 minuta.

Kako su saopštile UN, ovogodišnja tema „Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove“ proizilazi iz priznanja da se svet nalazi u kritičnom trenutku u istoriji UN zbog složenih i međusobno povezanih kriza, uključujući pandemiju kovida 19, rat u Ukrajini, humanitarne izazove bez presedana, prekretnicu u klimatskim promenama, kao i sve veću zabrinutost zbog pretnji globalnoj ekonomiji.

Stoga je neophodno pronaći i fokusirati se na zajednička rešenja za ove krize i izgraditi održiviji i otporniji svet za sve i za generacije koje dolaze, navele su UN.

Ujedinjene nacije osnovane su nakon završetka Drugog svetskog rata, potpisivanjem Povelje Ujedinjenih nacija u San Francisku 1945. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X