март 29, 2024
Valjevo

Večeras nam stiže jesen

Podelite post:

Foto: Arhiv

Prema obaveštenju Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ jesen počinje u petak 23. septembra u 03.03 časa u trenutku kad Sunce bude u ravni Zemljinog ekvatora, odnosno, kako kažu astronomi, kad prelazi sa severne na južnu nebesku poluloptu.

U trenutku kad nama počinje jesen za stanovnike južne Zemljine polulopte počinje proleće.

Jesen počinje u trenutku kada Sunce, u svom prividnom kretanju tokom godine, preseče nebeski ekvator i krene na južnu nebesku hemisferu. Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi tačno na zapadu; obdanica i noć su jednaki i traju po 12 sati.

Taj dan se zove jesenja ravnodnevnica ili jesenji ekvinocij. Stručno, i preciznije, dolazak jeseni se definiše kao momenat kada centar Sunčevog diska dospe u nultu deklinaciju, a rektascenzija Sunca je oko 12 sati.

Jesen će trajati 89 dana, 20 sati i 44 minuta (zanimljivost: to je šest minuta više nego prošle godine!).

Na dan početka jeseni Sunce u Valjevu izlazi u 06h 26m, a zalazi u 18h 34m, što znači da će obdanica da traje 12h 08m, a noć 11h 52m.

Na dan jesenje ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta, iako se ono geometrijski gledano nalazi ispod njega.

Obdanica i noć će biti iste dužine 26. septembra.

Inače, za meteorologe, leto se završilo još 31. avgusta, a jesen će trajati (od 1. septembra) do 30. decembra 2022. Klimatolozi tvrde da jesen i nije pravo godišnje doba (to su samo leto i zima), već je prelazno, kao i proleće.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X