април 26, 2024
Valjevo

DA BUDEMO ISTI: Neki problemi Roma u oblasti obrazovanja

Podelite post:

Foto: valjevonadlanu.rs

 

 

 

Problemi sa kojima se Romi susreću u svakodnevnom životu čine jednu nerazdvojnu celinu, jer svaki njen segment ima direktan uticaj na preostale. Nizak nivo obrazovanja, pored drugih faktora, kao što su nomadska tradicija, usporena integracija, doprinose generacijskom siromaštvu Roma. Nizak obrazovni nivo utiče na materijalnu poziciju i kvalitet svih aspekata života (održavanje domaćinstva, podizanje dece, ostvarivanje svih prava). Za stabilnost prihoda i stabilnost radnog odnosa osoba mora imati završenu bar osnovnu školu, koju Romi uglavnom ne završavaju zato što nemaju uslova za to, te tako ulaze u začarani krug siromaštva i najnižeg društvenog položaja.

Posetili smo porodicu u Dublju koja ima četvoro dece ( đaka),koji se teško bore sa finansijskim teškoćama i ako rade roditelji i kako kažu : “ Boromo se da za egzistenciju i školujemo decu,da sutra mogu nešto da rade,ali je teško. Bitno nam je,jako je bitno da deca budu obrazovana, to nam je cilj, kažu Petrovići.

Među Romima ima najviše lјudi koji pravno ne postoje. Prilikom obilaženja romskih naselja, susretala sam se sa roditelјima dece, koji ne da nisu imali dokumentaciju za svoju decu već ni oni sami nisu nikada bili upisani u matičnu knjigu rođenih. Ako tome pridodamo da je jedna od najmlađih populacija upravo romska, da je najbrojnija starosna grupa Roma u Srbiji ona do 14. godine života, znači deca, postavlјa se pitanje kako pomoći toj deci koja se nalaze takoreći u vakuumu promena ka unapređenju položaja Roma u Srbiji,u pokušaju da neke probleme rešavaju? Romi su relativno mlada populacija. Statistika govori da deca uzrasta do šest godina čine preko 15% ukupne romske populacije, što bi značilo da bi se broj romske dece uzrasta koji odgovara pripremnom periodu za školu (od tri do šest godina).  Ali,kako nam rekoše, nadaju se da će uspeti uz trud i rad i boljem vremenu za rad i život da decu školuju i da sutra imaju diplome da mogu da se zaposle lakse i vise biti plaćeni…

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X