март 29, 2024
Valjevo

Srbijavode planiraju branu visoku 40 metara – U planu novo veštačko jezero kod Mionice

Podelite post:

Foto:Nova ekonomija

Javno vodoprivredno preduzeće „Srbijavode“ namerava da gradi višenamensku hidroakumulaciju Struganik na reci Ribnici u Opštini Mionica.

Akumulacija će moći da se koristi i za oplemenjivanje drugih vodotoka u vreme suše, piše u Zahtevu za odlučivanje o potrebi izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, koji je javno preduzeće „Srbijavode“ podnelo Ministarstvu zaštite životne sredine.

U Opštini Mionica brana i višenamenska akumulacija Struganik gradiće se na katastarskim parcelama Paštrić, Struganik, Gornji Lajkovac i Breždje, a osnovna namena akumulaciije Struganik, biće kontrola protoka vode reke Ribnice, odnosno odbrana od poplava.

Profil brane Struganik se nalazi na oko 15,5 kilometara toka reke Ribnice, kada se meri od ušća u reku Kolubaru i sedam kilometara od Mionice.

Izgradnjom retenzione brane bi se formirao retenzioni prostor zapremine oko 13 puta 106 metara kubnih, a površina tog prostora bi iznosila oko 80 hektara.

Prostor gde bi projekat trebalo da se realizuje predstavlja poljoprivredno zemljište, šumu i reku.

U blizini reke Ribnice nalaze se i poljoprivredna domaćinstva koja delom, ili potpuno zalaze u obuhvat projekta.

„Kroz dalje faze razrade Plana, kada precizno bude definisana površina i pozicija akumulacije, definisaće se i status pomenutih domaćinstava“, dodaje se u Informaciji o lokaciji koju je izdalo Ministarstvo gradjevine.

Na području gde je projekat planiran, nema objekata vodovoda kojim gazduje Javno-komunalno preduzeće Vodovod Mionica, piše Nova ekonomija.

Opština Mionica se nalazi blizu Valjeva, grada koji već ima veliko veštačko jezero Rovni koje je nastalo pregrađivanjem reke Jablanice, a visina brane tog jezera je 75 metara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X