април 20, 2024
Valjevo

Danas su Miholjske zadušnice

Podelite post:

Foto: Arhiv

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Miholjske zadušnice. Na ovaj dan verujući se mole Bogu za milost prema upokojenima i oproštaj grehova.

U znak sećanja na Veliku subotu, kada je Isus Hrist sahranjen i sišao u Ad, ovaj dan u sedmici posvećen je preminulima. Svake subote liturgijski se sećamo onih koji više nisu sa nama. Posebno se izdvajaju četiri zadušna dana – subota uoči Vaskršnjeg posta, praznik Svete Trojice, Mitrovdan, i današnji, uoči Miholjdana.

Crkveni kanon nalaže da se preminulih rođaka i prijatelja sećamo u molitvama, palimo sveće, držimo parastose i pomene i molimo Gospoda za pokoj i mir njihovih duša.

Molitva je posebno važna, jer preseljenjem sa ovoga sveta upokojeni više ne mogu da utiču na svoje spasenje.

Ukoliko nije moguće izaći na groblje, sveću pokojnicima valjalo bi upaliti u crkvi.

Zadušnice su uvek u subotu, kada bivaju priređena i bogosluženja posvećena upokojenima.

Pri molitvama na Zadušnice pominju se reči Svetog Jovana Zlatoustog: “Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih”.

U crkvenom kalendaru, pored Miholjskih ili Mioljskih zadušnica, ubeležene su i Mitrovske ove godine su 5. novembra, dok su naredne zimske 18. februara 2023. i letnje 3. juna 2023. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X