Foto: valjevonadlanu.rs
Prvi dan „Festival duvan čvaraka“nakon dvogodišnje pauze je ponovo je održan tradicionalni 16. Festival duvan čvaraka. I ove godine festival koji je svečano otvoren u podne pozdravnim govorom Ane Marković, direktorke turističke organizacije Valjeva.
„Festival duvan čvaraka“privukao je veliki broj posetilaca kako iz samog grada i okoline, tako i mnogobrojnih gradova Srbije.
Nakon pozdravnog govora i svečanog otvaranja, program su nastavili i članovi valjevskih kulturno-umetničkih društava. Istovremeno na kolubarskom keju 32 ekipe takmičile su se u pravljenju “šoder” čvaraka, takođe prodaju pečenja i drugih suvomesnatih proizvoda.
Po prvi put predstavilo se i pet turističkih organizacija (Lajkovac, Lazarevac, Mali zvornik, Krupanj i Kikinda) sa svojim ponudama za goste festivala.
Nakon završetka takmičarskog dela, tročlana komisija za najbolje “šoder” čvarke prvu nagradu dodelila je ekipi Gastro fest iz Brankovine. A vicešampionskom titulom okitila se ekipa mesare Biftek iz Valjeva.
Na ovogodišnjem festivalu Duvan čvaraka primetno su povećane cene proizvoda, “šoder” čvarci prodavali su se po ceni od 1500-1.600 dinara, duvan čvarci (nije ih bilo previše danas) po ceni od 1.600-1.800 dinara. Cena prasećeg pečenja se kretala od 1.500-1.800, a jagnjećeg od 2.000-2.400 dinara.
Program je nastavljen u večernjim satima koncertom Harisa Džinovića, gde se okupio veliki broj građana. Danas se očekuje još više posetilaca iz cele Srbije a iz inostranstva, drugog dana na programu je takmičenje u pravljenju duvan čvaraka.
Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“