април 23, 2024
Valjevo

SPS-JS: PLATIŠ DA NIŠTA NE DOBIJEŠ

Podelite post:

Foto: valjevonadlanu.rs

Danas je održana konferencije za novinare Odborničke grupe SPS-JS u Skupštini grada Valjeva, povodom odlaganja grejne sezone „JKP Toplane Valjevo“.

„Samo dva dana pre početka grejne sezone, građane Valjeva je dočekalo neprijatno saopštenje JKP Toplana da se početak grejne sezone odlaže za 1. novembar 2022. godine, iako su građani uredno dobijali račune za grejanje u punom iznosu.

Plaćanje toplotne energije se vrši kontinuirano, svakog meseca, kad obe strane poštuju zakonske i ugovorne odredbe, koje su jasno definisane i obavezuju isporuku toplotne energije od 15.10 do 15.04.. Ne postoji odredba po kojoj je Toplana oslobođena obaveze isporuke iste u perodu grejne sezone. Pritom, Toplani je ranije ove godine odobreno povećanje cena usluge za 20%, a prema informacijama kojima raspolažemo planira se novo povećanje od 20% za januar ili februar 2023. godine.

Ovde imamo da građani plaćaju račun Toplani a ona ne pruža uslugu! Platiš  i ništa ne dobiješ, platiš da se smrzavaš u hladnim stanovima!

Opravdanje JKP Toplana (direktora Janka Gagića) i Grada Valjeva (gradonačelnika Lazara Gojkovića), mada mi nigde ne vidimo ko je potpisnik ovog saopštenja, je ušteda energenta za koji su na prethodnoj sednici Skupštine grada tvdili da ga ima u dovoljnim količinama, i visoke dnevne temperature, i to od neverovatnih 4 stepena ujutro i u večernjim satima (!?), a svi smo uočili da jedino u podne one budu oko 20 stepeni.

Ne stoje bilo kakva opravdanja jer su toplane u npr. Užicu i Zrenjaninu započele grejanje svojih korisnika po redovnom režimu.

Bez ikakve konsultacije sa Skupštinom grada, sa predstavnicima potrošača Janko Gagić i Lazar Gojković su samoinicijativno odlučili da odlože grejnu sezonu. Ostavivši tako bez grejanja decu, male bebe, najstarije sugrađane. Ostavili su bez grejanja, Opštu bolnicu, Dom zdravlja, škole…

Kao da je grejanje bespalatno, a ne da ga građani plaćaju cele godine, i još su u njihovoj nemilosti u proceni da li je u njihovom domu toplo ili hladno. Otprilike, Toplana, odnosno Janko Gagić i Lazar Gojković bolje znaju od njih samih.

S druge strane zbog hladnih stanova građani povećano troše električnu energiju, tako da će im računi za struju biti uvećani, da bi se zagrejali i kako se ne bi porazboljevali. Građani su s punim pravom nezadovoljni, njima se smrzavanje debelo naplaćuje od strane Toplane Valjevo.

I sada… građani plaćaju grejanje koje nemaju, plaćaju dogrevanje svojih domova, plaćaju nosioce najviših funkcija u gradu, a kako stoje stvari svi građani (pa i oni koji nisu korisnici Toplane) još će morati da plaćaju i naknade štete zbog neispunjenja ugovornih obaveza Toplane po tužbama koje će, izvesno, biti podnošene.

Zbog svega, tražimo da Toplana BEZ ODLAGANJA počne sa grejanjem, da se godišnji računi korisnicima umanje ODMAH za 10%, koliko je iznos srazmeran broju dana bez grejanja, i da direktor Toplane Janko Gagić podnese neopozivu ostavku.

Đorđe Pavlović, šef Odbrničke grupe SPS-JS u Skupštini grada Valjeva

Umesto antrfilea

U gradu Valjevu je primetna tendencija nepotpisivanja obaveštenja, sopštenja i sl.

Obaveštenje o odlaganju početka grejne sezone su izdali Toplana i Grad Valjevo, bez da je iko to potpisao.

Mi se pitamo da li u Gradu postoji nekakva fantomska vlast koja ima ime i prezime samo kada građani i poreski obveznici treba da im finansiraju plate i putne i druge troškove, a kada treba preuzeti odgovornost potpisuju se nekakvi gradski odbori, nekakav Grad i slično.

Grad ima svoje organe (Skupštinu, Gradonačelnika, Gradsko veće i Gradsku upravu) i pozivamo ih da konačno neko stane svojim imenom i prezimenom iza odluka i pismena koje adresiraju na građane Valjeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X