март 29, 2024
Valjevo

Meteorolozi najavljuju ledenu zimu, a evo šta kažu stručnjaci

Podelite post:

Foto: Arhiv

Meteorolog otkrio kada se očekuje snežni pokrivač.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Srbiji će jutro biti hladno, mestimično sa slabim prizemnim mrazem, a ponegde se očekuje i slab mraz na dva metra visine i magla.

Poslednji meteorološki izveštaji najavljuju hladnu zimu, precizirajući da će se Srbija nalaziti usred oblasti koja će najviše biti pogođena.

Kakvu zimu možemo da očekujemo u Srbiji, da li ćemo biti izloženi nepogodama i kada se može očekivati prvo zahlađenje i sneg, otkrio je meteorolog Slobodan Sovilj u emisiji „Puls Srbije“.

– Prema preliminarnim podacima Republičkog hidrometerološkog zavoda Srbije, mi očekujemo za jedan stepen topliju zimu u odnosu na višedecenijski prosek, temperatura bi u proseku išla od 1 do 5 stepeni, uz prosečnu količinu padavina od 100-160 litara po kvadratnom metru na nivou cele sezone.

Do kraja oktobra očekujemo relativno suvo i toplo vreme, a naredna sedmica će biti toplija od ove, 25-26 stepeni u većini krajeva u Srbiji – rekao je meteorolog Slobodan Sovilj, i dodao:

– Prosečan datum padanja prvog snega u Valjevu je oko 23. novembara, a srednji datum je 7. decembar, tako da ima vremena do prvog snega, nema naznaka za nagla zahlađenja, nema snega čak ni na planinama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X