март 28, 2024
Valjevo

VUČIĆ O OSTAVCI: Srbija bi time dobila šest do devet meseci, spreman sam na sve da bih kupio vreme za svoju zemlju!

Podelite post:

Foto:TVPrva/printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti u Prvoj temi na TV Prva gde govori o najvažnijim pitanjima za državu i narod.

Vučić je odmah na početku govorio o mogućem izbijanju sukoba u regionu.

– Ima mnogo tačaka rizika, ali naše je da se izborimo za mir i da sačuvamo mir. Ne treba da mislimo da će neko taj mir da sruši. Moramo biti spremni na provokacije. Moramo da snažimo našu vojsku i ekonomiju i to je ono što radimo. U narednih godinu ili dve imaćemo najviše bespilotnih izviđačkih letelica u regionu. To sve u svrhu da bismo odvratili svakoga ko misli da može da pokuša nešto protiv nas. Mnogo je komplikovana situacija. Politički pritisci na Srbiju će da rastu zato što svi žele kraj sage o Kosovu, svima je stalo da to reše što pre i neće birati načine i sredstva – rekao je predsednik.

Pritisci na Srbiju i tajni papir

– Vidim da postoji neki objavljeni plan iz albanskih medija. Želim ljudima da objasnim ton pritiska na našu zemlju. Ja nemam nijedan račun niti nekretnine u inostranstvu. Moj otac ima tamo gde je rođen u BiH, u drugim zemljama nemam ništa. Nemaju meni čime da prete niti to čine, šta mogu da idem u zatvor, da me skinu s vlasti? Mnogo važno. Kada su mi prvi put došli predstavnici Šolca i Makrona, odbio sam da primim papir kao da sam znao, jer sam pretpostavio da će Albanci da ga objave. Meni je rečeno da je papir tajna. Svima je bilo jasno ko je prekršio dogovor. Ono što sam video do sada iz papira, to je veoma veoma teško za Srbiju. Ako bih morao u ovom trenutku da se odredim, nisu nam dali šansu. Nadam se da će u tom sledećem dokumentu bar da nam pruže priliku.

Sankcije Rusiji ili Kosovo i Metohija

Nama je Evropa potrebna mnogo, trebaju nam fabrike, vrednosti, pravo i pravda, da napravimo drugačiji pristup životu. Ali ako mislite da jedna zemlja i jedan narod treba uvek da budu žrtva, da gazite međunarodni poredak… To ne krijem nikad, uvek im to kažem. Gaze međunarodno pravo. Prete nam „teškom batinom“. Gledaćemo u svakom trenutku da čuvamo mir i činimo sve u svrhu naših nacionalnih interesa. Kada sam govorio kakav nam se jadac sprema, svi su mi se smejali. Kada sam rekao da će zbog Putinovih reči da se izvrši nikad veći pritisak na Srbiju, niste verovali. Posle su mi potvrdili i Šolc i Makron, svi. Da im se Putin svaki put pozivao na slučaj Kosova. Imate jednu stranu i drugu – sankcije Rusiji i ono što je za nas mnogo važnije, Kosovo i Metohija. Jedni kažu vidi ovi neće da uvedu sankcije Rusiji, oni nisu na našoj strani, a sve to koriste da bi vršili pritisak najviše zbog Kosova i Metohije.

TVPrva/Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Srbiji članstvo u EU, zauzvrat Kosovo dobija stolicu u UN

Ja gledam ovako – Bolje da napravim sebi problem, da svi udaraju po meni, ali da Srbiju čuvam. Iz Kvinte imaju nešto da mi uruče, tako su mi rekli, nadam se samo da nije tekst iz Albenijan posta. Ima raznih detalja koji se spominju u ponudama. Da Srbija dobije evropsku perspektivu, verujem čak kako vreme bude odmicalo da će oni biti spremni da nam ponude otvoren pristup EU, ali da se ne protivimo da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama.

Spreman da podnese ostavku za svoju zemlju

– To donosi Srbiji šest do devet meseci. Ja više ne bih mogao da se kandidujem, ali nije važno, kupio bih vreme za svoju zemlju. Toliko sam toga izgradio i postigao, imam ogromnu podršku naroda, ali i ogroman pritisak. Svi ovi koji me napadaju znaju da sam spreman da se borim za svoju zemlju, da ću sve učiniti, ako je moja ostavka rešenje, nemam problem sa tim. Mi kvarimo celu priču sad, Srbija kvari celu priču. Bilo bi sve jasno da je Rusija učinila sve najgore, ali ima jedan problem, što je prema jednoj maloj zemlji isto tako učinjeno. Oni tu pronalaze izlaz za sebe. Ne kažem da je toliko loše rešenje za nas, ali ne pod ovim uslovima. Kurti plus, Ahtisari minus plan Srbiji ne možete da prodate.

O Republici Srpskoj

– Srpsko-srpskih sukoba ne sme da bude. Šta god radili, moraju da sačuvaju Republiku Srpsku. Moja poruka svima je da se smire tenzije. Moramo da imamo dobar odnos sa Bošnjacima.

O optužbama da se viđao sa članovima klana Velje Nevolje

– Nisam sve pratio, ali moram da kažem da neću da koristim politički koliko je odvratno što rade pojedini mediji. Nikad u životu nisam ni video ni čuo nijednog od njih. Ukoliko jesam, ne samo da neću biti predsednik, nego sam spreman da provedem u zatvoru vreme do kraja života. To sam vrlo jasno rekao, ne po prvi put. I o Vulinu, ne znam gde nađoše Darka Glišića, valjda što ne učestvuje toliko u javnom životu. Ne znam gde nalaze sve te priče, pa im je kriv Vučić čak i za to.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X