април 19, 2024
Valjevo

Gorenje Valjevo u borbi protiv zagađenja

Podelite post:

Foto: Gorenje Valjevo

Valjevska fabrika primer dobre prakse očuvanja životne sredine.

Zagađenje vazduha predstavlja najveći pojedinačni ekološki rizik po zdravlje i godišnje uzrokuje oko 7 miliona preranih smrti u svetu. Prema izveštaju Programa zaštite životne sredine UN (UNEP) utvrđeno je da je jedna od pet preranih smrti na Zapadnom Balkanu posledica zagađenja. Ovaj problem naročito je izražen u industrijskim gradovima, među kojima je i Valjevo.

Kao glavni izvori zagađenja vazduha navode se energetika, individualna ložišta, saobraćaj, industrija, poljoprivreda i upravljanje otpadom. Izvor zagađenja u industriji i građevinarstvu je dvojak: sagorevanje fosilnih goriva i industrijski procesi sa upotrebom prozvoda. Najveći zagađivači su industrija metala i nemetala, deo hemijske industrije i naftna industrija, grafička industrija, prehrambena industrija, rudarstvo, industrija građevinskih materijala, drvna industrija, vađenje nafte i gasa.To je upravo razlog što kompanija Hisense, u svojoj fabrici Gorenje Valjevo iz godine u godinu preduzima čitav niz sistemskih mera u borbi za čistiji i zdraviji vazduh u Valjevu i valjevskom kraju kako proizvodnja u fabrici ne bi ugrožala životnu sredinu tog područja.

Od samog otvaranja prve valjevske fabrike 2006. godine, Gorenje pokazuje kako jedna fabrika može da proizvodi širok spektar različitih uređaja, a da ne zagađuje ni vazduh ni okolinu. Kako bi sprečili negativan uticaj na životnu sredinu, u fabrici se koriste filteri, prirodni komprimovani gas kao glavni energent, a u novom pogonu tehnološki proces prašnog lakiranja u potpunosti je izostavljen. Pored značajnog umanjenja emisije štetnih čestica u vazduh nastavlja se sa redovnim servisom gorionika kao i sa kontrolom emisije dva puta godišnje od strane licencirane laboratorije. Time se iz godine u godinu potvrđuje da prekoračenja propisanih granica nema ni u zimskom, ni u letnjem periodu.

Gorenje pristupa zaštiti životne sredine sa velikom pažnjom i odgovornošću proizvođača, u skladu sa preporukama i zakonima Repubilke Srbije. Radi efikasnijeg sagorevanja goriva, u fabrici je početkom ove godine ugrađen novi CNG kotao koji istovremeno štedi energente i dodatno smanjuje emisiju gasova.

Briga valjevske fabrike Gorenje za ekologiju i okolinu ogleda se i u obaveznoj, redovnoj analizi otpadnih voda, kao i u adekvatnom zbrinjavanju čvrstog otpada. Iako je Gorenje protekle godine, zahvaljujući povećanju proizvodnje, generisalo znatno više sekundarnih sirovina, fabrika kompletan otpad selektuje odmah, na mestu nastanka u proizvodnim pogonima, a potom ga pravilno i odgovorno odlaže. Svaku vrstu otpada, od komunalnog do industrijskog, zbrinjavaju firme akreditovane za rad sa svim kategorijama otpada.

Samo u prošloj godini valjevska fabrika Gorenje platila je ekološku taksu u vrednosti od preko milion evra. Ova taksa predstavlja nadoknadu za skladištenje i uništavanje starih aparata, i plaća se za svaki novoproizvedeni aparat u fabrici.

Pored konkretnog delovanja na lokalnom nivou, Gorenje i na nacionalnom nivou nastoji da obezbedi čistiju i zdraviju okolinu za sve građane. Gorenje preuzima odgovornost za svoje proizvode i nakon što njihov radni vek istekne, a ujedno je i pre nekoliko godina, sa namerom da podstakne sve proizvođače da brinu o svojim proizvodima odgovorno, iniciralo i finansiralo projekat “Ka boljem upravljanju elektronskim i električnim otpadom”, zajedno sa organizacijama GIZ i NALED, kompanijom Coca-Cola HBC i uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine. Kreiranjem posebnog elektronskog registra za proizvođače i uvoznike proizvoda koji nakon upotrebe postaju posebni tokovi otpada, Gorenje želi da podstakne sve aktere da se prema svojim proizvodima i okolini brinu – odgovorno. O postignutim rezultatima dovoljno govori da 94% registrovanih kompanija koje podležu obavezi izveštavanja za e-otpad koristi softver razvijen u okviru ovog projekta.

U procesu izgradnje novog pogona urađena je Studija procene uticaja na životnu sredinu koja je naišla na pozitivan stav kako javnosti tako i nadležnih organa. Sa ekološkog aspekta urađene su analize zemljišta i podzemnih voda na lokaciji nove fabrike kako bi bili sigurni da prilikom uklanjanja bivše fabrike Elind nije došlo do kontaminacije. Radovi na izgradnji novog pogona u fabrici Gorenje Valjevo su u toku, pogon će biti opremljen najsavremenijom tehnologijom za proizvodnju rashladnih uređaja, a završetak radova je planiran za početak 2023. godine.
Sa izgradnjom pogona Valjevo 3 rukovodstvo fabrike nastavlja da radi na merama za zaštitu životne sredine u skladu sa najvišim standardima koje Hisense primenjuje u svojim fabrikama, te će i novi pogon biti opremljen sa neophodnom opremom.

Gorenje je od 2018. godine deo multinacionalne korporacije Hisense, jednog od vodećih svetskih proizvođača potrošačke elektronike i kućnih aparata, sa preko 90.000 zaposlenih širom sveta. Korporacija Hisense fokusirana je na najnovije tehnološke trendove kako bi razvila inovativna rešenja prilagođena kupcima, koja mogu značajno povećati kvalitet života.

Svoje aktivnosti zasniva na snažnoj distributivnoj mreži širom sveta, posebno u Evropi.
Hisense Europe, kao evropski deo grupe Hisense, obuhvata proizvodne pogone u Srbiji, Sloveniji i Češkoj, razvojne centre u Švedskoj, Holandiji, Češkoj i Sloveniji, kao i 27 prodajnih kompanija.
Korporacija Hisense kontinuirano ulaže u jačanje evropske proizvodnje i razvojne baze.

Osim ulaganja u novu fabriku u Valjevu, značajne investicije su uložene u uspostavljanje fabrike Hisense Europe Electronics u Velenju, koja proizvodi televizore robne marke Hisense za evropska tržšita, a ove godine biće otvoren i R&D centar Hisense Europe, u kome će se razvijati aparati brendova Hisense, Gorenje i Asko za globalno tržište.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X