април 19, 2024
Valjevo

SNS: Predsednica Skupštine zakonski nema pravo da predlaže kandidate za direktore

Podelite post:

Foto: valjevonadlanu.rs

Na konferenciji za novinare, koja je održana 4.11.2022.godine, šef Odborničke grupe SPS-JS Djordje Pavlović u Skupštini grada Valjeva, istakao je da je Predsednica Skupštine obmanula javnost i odbornike grada uz pomoć sekretara Skupštine Simovića, zloupotrebljujući funkciju predložila je kandidate Kadrovskoj komisiji čime je izašla iz okvira svojih nadležnosti. Takođe, po Statutu grada i Poslovniku Skupštine, po rečima Pavlovića, ona nije mogla da predlaže kandidate .

Djordje Pavlović, šef odborničke grupe SPS-a najpre je citirao izjavu sekretara Skupštine Mladena Simovića:“Predsednica Skupštine grada sva kadrovska rešenja predlaže Komisiji za kadrovska, administartivna pitanja i radne odnose. Komisija je pihvatila predlog da Ivan Beljić bude predložen za v.d. direktora i Komisija je tumačila da on ima i ispunjava uslove da bude vršilac dužnosti direktora“.

On navodi : „Simovićev zadatak je da se stara o zakonitosti rada Skupštine, a on kaže da predsednica Skupštine grada predlaže kandidate. Simovića moram da podsetim da predsednik Skupštine organizuje rad Skupštine, predsedava istom, ostvaruje saradnju sa gradonačelnikom i Gradskim većem i potpisuje akte koja Skupština donosi. Dakle, po Statutu ona ne predlaže nikakva kadrovska rešenja. Poslovnik takodje, nigde ne pominje da predsednik predlaže bilo kakva kadrovska rešenja niti je u obavezi da se pridržava bilo kakvih sugestija predsednice Skupštine.“

Po rečima šefa odborničke grupe SPS Djordja Pavlovića, Kadrovska komisija priprema predloge o imenovanju i razrešenju članova organa u javnim preduzećima i ustanovama .

„Najjednostavnije rečeno predsednik Skupštine nema doslovce nikakva ovlašćenja u pogledu predlaganja kadrovskih rešenja. To je kadrovska komisija koja ih dostavlja Skupštini. Ovde se postavlja ozbiljno pitanje jer Simović je dao javnu izjavu, ispada da je predsednica Skupštine uradila nešto na šta apsolutno nema pravo i Komisija nije dužna da se drži bilo kakavih uputstava. Dve su mogućnosti su, da je zloupotrebila funkciju izvršila pritisak na komisiju ili je toliki poslušnik svoje stranke da apsolutno nije imala pravo glasa pa je javnosti morala da to iznese kao predlog. Ali nama ostaje da se držimo onoga što je javno rečeno. Ona je time naružila Komisiju, potom Skupštinu i sve gradjane Valjeva“, rekao je Pavlović.

Pavlović postavlja pitanje, na koji način predsednica Skupštine vrši pritisak,na Jelenu Djurić, Branku Antić, da li je ovo nastavak sukoba kada nije zaštitila dr.Braku Antić, nakon napada na društvenim mrežama?

„Moralni kredibilitet gospodina Andreja Vukojčića je upitan. Lako je sa njim očigledno odnosno možemo peptostaviti, pitamo se , da li je lako vršiti odredjene pritiske? A gospodja Rada nakon što je na sednici priznala da njen svekar otvorio neki ribnjak i koristi javni resurs za privatne potrebe, da li je zato izvršen pritisak na nju? Kako god, hoće li neko snositi odgovornost? Očito neće niko jer nikom nije palo ni na pamet da ponudi bar ostavku. Podsetiću vas da Simović i Snežana Rakić predsednica Skupštine koštaju godišnje gradjane Valjeva 2 miliona dinara iliti 20 000 evra neto. A vi sad recite koji privatnik u Valjevu kada odbije sve troškove ostane mu čistih 20 000 evra nakon jedne kalendarske godine? A ti isti privatnici treba da plaćaju nesposobnost, javašluk, neznanje i neukost funkcionera ove vlasti. I u tome je u stvari problem“, rekao je Pavlović naaglašavajući da nikog nije briga kako će SNS rešavati svoje unutrašnje probleme, ali da ti problemi grdjane koštaju 20 000 evra godišnje .

„To je novac o kom prosečan gradjanin može samo da sanja i ne samo to nego može dobiti otkaz kod svog poslodavca“, rekao je šef odborničke grupe SPS-a Djordje Pavlović.

Po njegovim rečima dodatni je problem i pitanje da li Beljić ispunjava uslove v.d. direktora JP Kolubara? Kako je najavio Pavlović te činjenice će biti tema i naredne konferencije kao i osnov za pokretanje krivične odgovornosti Simovića i Rakićeve.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X