март 29, 2024
Valjevo

Ujedinjena valjevska opozicija: Ko je bio suparnik u nedeljnoj lakrdiji a ko protivnik?

Podelite post:

Miloš Milivojević iz Narodne stranke o prošlonedeljnim izborima ua MZ kaže da su ti izbori bili potrebni očigledno samo valjevskim naprednjacima:

„Na izborima od 6. novembra dobili smo odgovor na jedno od pitanja koja smo u proteklih nekoliko dana postavljali: ovi izbori bili su potrebni, čak neophodni, samo valjevskim naprednjacima. U situaciji kada im popularnost vrtoglavo pada sa svakim novim izborima, oni su nekako iskopali 285 kandidata za savete mesnih zajednica i već u nedelju uveče proglasili fantastičnu pobedu od 285 prema nula.

Ko im je bio suparnik u nedeljnoj lakrdiji? Ko je bio protivnik? Dva stanovnika Brđana i jedan stanovnik Pričevića koji su se ponadali da će izboriti mesto u savetu, bez prava da u biračkim odborima imaju svoje predstavnike, zaboravljajući zlatno pravilo „nije važno kako se glasa, nego ko te glasove broji“. Čestitamo im na hrabrosti koju su ispoljili pred već poprilično zarđalom izbornom mašinerijom SNS-a.

Kakav je bio odziv birača? Bez rezultata sa dva biračka mesta, u Popučkama i Babinoj Luci, beležimo ukupnu izlaznost od 19,55%. Jedva petina od broja upisanih birača za koje je gradska uprava velikodušno i puna nade odštampala skoro 70 hiljada glasačkih listića.

Već po navici, analiziramo izlaznost na užem području grada; od malo manje od 51 600 birača ukupno je za favorite glasalo 7305 birača, što daje prosek od 14,16% za biračka mesta od 1 do 29. Dakle, SNS je dobio tek svaki šesti glas gradskog biračkog tela.

Rekordno loš rezultat je zabeležen na biračkom mestu 3 u MZ Gradac. Od 2 419 upisanih birača dobili su 113 glasova, što je 4,67% biračkog tela.

Tabela pred nama, ova u boji, pokazuje i jednu zanimljivu pojavu: u istoj mesnoj zajednici drastično se razlikuje broj glasova na mestima na kojima smo imali svoje posmatrače od onih na kojima naših posmatrača nije bilo. Brojevi ne lažu: Gradac broj 3, uz našeg posmatrača, 113 glasova. U istoj zgradi, biračko mesto broj 1, bez posmatrača – 587, čak 16,82% birača, što je iznad gradskog proseka.“

Ljubomir Radović iz Lokanog fronta ukazao je na niz neravilnosti koje su njihovi posatrači tog dana zapazili:
Kako je taj dan izgledao npr. na biračkom mestu broj 3?

„Rano ujutru nekoliko birača je naprskano sprejom, da bi se potom ispostavilo da uopšte nisu u biračkom spisku. Bilo je, ne previše, davanja saveta biračima koga da zaokruže, pa čak i ozbiljnog kršenja tajnosti glasanja kada se jedna žena, pošto je glasala, vratila na biračko mesto sa drugom ženom, odvela je do paravana i kontrolisala kako glasa. Činjenica je da je većini članova biračkog odbora nedostajala mnogo kvalitetnija obuka.

Podsećamo da je na biračkom mestu broj 15 naš posmatrač bio uklonjen pre početka brojanja glasova. Izborna komisija je odbila prigovor, jer su članovi biračkog odbora složno izjavili kako to nije tačno, odnosno da je naš posmatrač sam odbio da prati brojanje glasova.

I posle kažu: šta hoćete, imali ste posmatrače…

Jedan biser iz MZ „Nada Purić“: na biračkom mestu 25 glasalo je 6,48% birača, na 26, u istoj školskoj zgradi – 36,64!

Šta mislite na kojem biračkom mestu nismo imali posmatrače?

Nama je posebno zanimljivo bilo biračko mesto broj 18 u Prvoj osnovnoj školi, gde glasa, pored ostalih gradonačelnik i poverenik SNS u Valjevu, g. Lazar Gojković.

Uvereni smo da gradonačelnik na kraju nije bio zadovoljan uspehom stranke u MZ u kojoj živi, a i radi. Od mogućih 6338 bilo je svega 346 važećih listića, sve u svemu 5,46 %. Zbog toga nas je veoma iznenadilo saopštenje koje je potom g. Gojković potpisao.
Kažemo potpisao, jer ne verujemo da bi ga on i napisao imajući u vidu ovih 5,46%.

Na kraju, šta dalje?

Mi imamo odgovor: čekaćemo najavu da se konstituišu novi saveti mesnih zajednica, pa ih zamoliti da, u duhu pune javnosti rada, ovom svečanom činu prisustvuju i naši predstavnici, građani tih mesnih zajednica. Nadamo se da će nas primiti i da će neki od nas, konačno saznati gde se nalaze prostorije u kojima će se sastajati novi saveti. A njima želimo da nadmaše svoje prethodnike na istim mestima… Što uopšte neće biti teško.

U međuvremenu, tražićemo i tačan podatak koliko je ova lakrdija koštala građane Valjeva. Ako je cifra previsoka, zamolićemo SNS u Valjevu da svoje unutarpartijske izbore ubuduće plaća sa računa stranke, a ne da troškove ove parodije demokratije snosimo svi mi zajedno“…

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X